ΠΓΔΜ: Η Βουλή επανακύρωσε τη συμφωνία για το όνομα

ΠΓΔΜ: Η Βουλή επανακύρωσε τη συμφωνία για το όνομα

Η Βουλή της πΓΔ της Μακεδονίας με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά επανακύρωσε σήμερα τη συμφωνία με την Ελλάδα για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Ένας βουλευτής, που προέρχεται από το κυβερνών κόμμα του Zoran Zaev, ψήφισε «παρών», διαφοροποιώντας τη στάση του από τους άλλους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από τη συνεδρίαση και την ψηφοφορία στη Βουλή απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, καθώς το κόμμα αυτό έχει ταχθεί κατά της συμφωνίας.

Για την επανακύρωση της συμφωνίας χρειαζόταν πλειοψηφία 61 βουλευτών από τους 120 που αριθμεί το νομοθετικό σώμα της πΓΔ της Μακεδονίας .

Αρχικά, η Βουλή της χώρας είχε κυρώσει, στις 20 Ιουνίου, τη συμφωνία, ωστόσο ο Πρόεδρος της πΓΔ της Μακεδονίας, Gjorge Ivanov αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα και ανέπεμψε τη συμφωνία στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, ο Πρόεδρος Ivanov υποχρεούται τώρα να υπογράψει τη συμφωνία.

Ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Ivanov δεν πρόκειται να υπογράψει και πάλι το σχετικό διάταγμα για τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, όπως άλλωστε έπραξε πριν από μερικούς μήνες και με το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην πΓΔ της Μακεδονίας, παρά το γεγονός ότι αυτός ψηφίστηκε δύο φορές από τη Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Talat Xhaferi (προέρχεται από το αλβανικό κόμμα BDI του Ali Ahmeti) πριν από μερικές ημέρες  έχει αναγγείλει ότι θα στείλει ο ίδιος, με δική του υπογραφή, για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, τόσο τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και το νόμο για τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας, αν ο  Ivanov αρνηθεί και πάλι να υπογράψει τη συμφωνία…/IBNA