ΠΓΔΜ: Ευρύς συνασπισμός για την υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και του δημοψηφίσματος

ΠΓΔΜ: Ευρύς συνασπισμός για την υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και του δημοψηφίσματος

Περίπου 30 κόμματα και πολιτικοί φορείς της πΓΔ της Μακεδονίας  που υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας σχημάτισαν συνασπισμό, ενόψει του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ο συνασπισμός φέρει την ονομασία «Μαζί για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία» και σε αυτόν συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Zoran Zaev και το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το BDI του Ali Ahmeti.

Ο συνασπισμός θα διεξάγει καμπάνια ενόψει του δημοψηφίσματος, με κεντρικό σύνθημα «Συμμετοχή στο δημοψήφισμα για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία» (Come out and vote for European Maecedonia).

O Zoran Zaev, κατά την παρουσίαση του συνασπισμού, ανέφερε ότι σε αυτόν συμμετέχουν κόμμματα και φορείς που έχουν καθαρά φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό και στηρίζουν το δημοψήφισμα, επειδή, όπως είπε, σε τέτοια σημαντικά θέματα η χώρα χρειάζεται έναν εθνικό συνασπισμό.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε το  International Republican Institute (IRI)  (την οποία αναμετέδωσε χθες το IBNA), το 57% των πολιτών της πΓΔ της Μακεδονίας υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με το όνομα “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”, έναντι 38% που είναι αντίθετο σε μία τέτοια εξέλιξη.

Ακόμη, το 49% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης εκδήλωσε την πρόθεση να ψηφίσει στο δημοψήφισμα υπέρ της επίλυσης του θέματος της ονομασίας, ενώ 22% δήλωσε ότι θα ψηφίσει κατά. Ποσοστό 16% δήλωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία για το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στα Σκόπια, το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει άνετα. Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Zoran Zaev είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν διπλές και τριπλές ερμηνείες για το αποτέλεσμα και στο σημείο αυτό, ο Zoran Zaev και ο αλβανικός παράγοντας, που υποστηρίζει τη συμφωνία, θα ρίξουν όλο το βάρος.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι της πΓΔ της Μακεδονίας θα έχει την εξής διατύπωση:  «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα;».

Μετά το δημοψήφισμα, εφόσον επικρατήσει το «ΝΑΙ», ανοίγει ο δρόμος για τις συνταγματικές αλλαγές στην πΓΔ της Μακεδονίας , στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις με τέσσερις μήνες και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε η συμφωνία θα φθάσει στη Βουλή των Ελλήνων για κύρωση.