ΠΓΔΜ: Δημοψήφισμα για τα τέλη Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα ανήγγειλε ο Zoran Zaev

ΠΓΔΜ: Δημοψήφισμα για τα τέλη Σεπτεμβρίου σχετικά με τη συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα ανήγγειλε ο Zoran Zaev

Αθήνα και Σκόπια βρίσκονται κοντά στην επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας Zoran Zaev, σε συνέντευξη Τύπου στα Σκόπια, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους της κυβέρνησής του.

«Ποτέ δεν βρισκόμασταν πιο κοντά στην εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος απ΄ότι σήμερα ,ενώ η φιλία μεταξύ των λαών των δύο χωρών είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συμφωνία επιβεβαιώνει (την ύπαρξη)  μακεδονικής γλώσσας και σφυρηλατεί την ταυτότητα» σημείωσε ο Zoran Zaev και επανέλαβε ότι η λύση που θα προωθηθεί θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα του, τη διεξαγωγή του οποίου προσδιόρισε για τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.

Σε ερώτηση γιατί πρέπει η Βουλή της πΓΔ της Μακεδονίας να κυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα, ο Zoran Zaev σημείωσε ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου η Ελλάδα να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και τα Σκόπια να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Κληθείς να απαντήσει εάν προκρίνεται η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» ο Zoran Zaev  δεν θέλησε να σχολιάσει σχετικά, ενώ σημείωσε ότι πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και για την ώρα δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία, καθώς, όπως είπε, εξετάζονται οι νομικές πτυχές αυτής.

Ανήγγειλε ότι θα έχει συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, από την οποία, όπως είπε, αναμένει να σημειωθεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός.

«Σήμερα, αύριο, μέχρι την Παρασκευή  θα υπάρξει συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα από την οποία αναμένω να κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Μόλις έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο θα ανακοινωθεί δημόσια» ανέφερε ο Zoran Zaev.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας στάθηκε ιδιαίτερα  στην ανάγκη  προώθησης της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής  της χώρας του  και τόνισε ότι η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας ανοίγει την πόρτα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.