ΠΓΔΜ: Βέβαιος για την επιτυχία του δημοψηφίσματος ο Zoran Zaev

ΠΓΔΜ: Βέβαιος για την επιτυχία του δημοψηφίσματος ο Zoran Zaev

Ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα η εκστρατεία των κομμάτων στην πΓΔ της Μακεδονίας για το δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας που θα διεξαχθεί την Κυριακή.

Θεωρείται βέβαιο ότι το «ΝΑΙ» θα επικρατήσει και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Zoran Zaev είναι να υπάρξει ικανοποιητικό ποσοστό συμμετοχής, προκειμένου να  μην υπάρξουν διαφορετικές ερμηνείες σχετικά με την ετυμηγορία του λαού της χώρας.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας , σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα “Nezavisen Vesnik” (μέλος του ομίλου ΙΒΝΑ) δήλωσε πεπεισμένος πως το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές.

«Πιστεύω πως η πλειοψηφία των πολιτών μοιράζεται το ίδιο όραμα για τη χώρα μας, ως ένα κράτος όπου η ευημερία, η ασφάλεια και οι ίσες ευκαιρίες είναι προσβάσιμα σε όλους. Αυτό είναι το όραμα για την ευρωπαϊκή Μακεδονία. Επιτυχές συμβουλευτικό δημοψήφισμα σημαίνει ότι η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών που θα προσέλθει στα εκλογικά τμήματα θα ψηφίσει “υπέρ”. Μετά το δημοψήφισμα, οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο θα πρέπει να σεβαστούν την απόφαση της πλειοψηφίας των πολιτών που ψήφισαν. Γι’ αυτό ο κάθε πολίτης θα πρέπει να βγει και να ψηφίσει και έτσι να αποφασίσει για το μέλλον της Μακεδονίας. Μόνον εκείνοι που θα βγουν να ψηφίσουν έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν. Η φωνή τους θα εισακουστεί» σημείωσε ο Zoran Zaev.

O πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας υπογράμμισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να έχει άλλη τέτοια ευκαιρία, όλο το επόμενο διάστημα.

«Δεν πρόκειται να έχουμε άλλη τέτοια ευκαιρία στο εγγύς μέλλον. Αυτή είναι ευκαιρία “μια για πάντα”. Γι’ αυτό πιστεύω στην επιτυχία του δημοψηφίσματος και η μοναδική προϋπόθεση που πρέπει να εκπληρωθεί είναι οι πολίτες να βγουν και να ψηφίσουν» ανέφερε.

Ο Zoran Zaev εκτίμησε ότι η χώρα του θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τις αλλαγές στο Σύνταγμά της μέχρι τα τέλη του έτους.

«Η έκβαση του δημοψηφίσματος θα δώσει ώθηση στο Κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2018, με πλειοψηφία των 2/3 των βουλευτών, να υιοθετήσει τις προβλεπόμενες από την Συμφωνία συνταγματικές αλλαγές. Αμέσως μετά, τον επόμενο μήνα, τον Ιανουάριο 2019, θα ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου για την ένταξη της Μακεδονίας από τα εθνικά Κοινοβούλια των 29 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα κυρώσει το Πρωτόκολλο ένταξης, μαζί με την Συμφωνία. Με το ενταξιακό Πρωτόκολλο η χώρα μας αποκτά το δικαίωμα να συμμετέχει σε όλες τις δομές του ΝΑΤΟ και αποκτάμε θέση στο κύριο τραπέζι του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου», σημείωσε στη συνέντευξή του αυτή ο Zoran Zaev./ IBNA