Παρουσία Putin η τελετή για τον Turkish Stream

Παρουσία Putin η τελετή για τον Turkish Stream

Στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται να βρεθεί ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin στις 19 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθεί στην επίσημη τελετή για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού Turkish Stream.

«Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin θα συμμετάσχει στην τελετή για την ολοκλήρωση της κατασκευής του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream. Η τελετή θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Νοεμβρίου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Yury Ushakov.

Ο αγωγός Turkish Stream, ο οποίος διαθέτει δύο σκέλη, αναμένεται να μεταφέρει φυσικό αέριο – και πιο συγκεκριμένα 31.4 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε ετήσια βάση- υπό την Μαύρη Θάλασσα από την Ρωσία στην Τουρκία.

Το πρώτο σκέλος του εν λόγω αγωγού θα συνδέει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, διασχίζοντας την Μαύρη Θάλασσα απ’ ευθείας την Ρωσία με την Τουρκία, ενώ το δεύτερο σκέλος θα διατρέξει το έδαφος της Τουρκίας μέχρι τα σύνορα της χώρας είτε με την Βουλγαρία, είτε με την Ελλάδα.

Στόχος της Μόσχας είναι ο αγωγός Turkish Stream να τροφοδοτήσει την αγορά της ΝΑ Ευρώπης με ρώσικο φυσικό αέριο.

Στα τέλη Οκτωβρίου, ο υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Aleksandar Antic, εκδήλωσε το ενδιαφέρον του Βελιγραδίου να αποτελέσει μέρος του σχεδιασμού αυτού.

Εκκρεμεί να οριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin, στην Σερβία, η οποία όμως έχει γίνει γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο ο αγωγός Turkish Stream να συνεχίσει από την Βουλγαρία στην Σερβία, ή εναλλακτικά να διατρέξει το έδαφος της Ελλάδας για να καταλήξει στην Ιταλία.

Έχει προηγηθεί άλλωστε και η υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η οποία θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την εκδοχή./IBNA