Παραμένουν εκκρεμότητες συνεχίζεται η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού.

Παραμένουν εκκρεμότητες συνεχίζεται η προσπάθεια επίλυσης του ονοματολογικού.

Με μια λιτή ανακοίνωση ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ Matthew Nimetz για τη διαφορά του ονοματολογικού μεταξύ Ελλάδας πΓΔ της Μακεδονίας, δήλωσε ότι παραμένουν εκκρεμότητες αλλά υπάρχει διάθεση και από τις δυο πλευρές για επίτευξη λύσης.

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», είναι η δήλωση του Matthew Nimetz.

Νίκος Κοτζιάς και Nikola Dimitrov θα συνεχίσουν στις Βρυξέλλες τις συζητήσεις, καθώς στην πρωτεύουσα του Βελγίου οι ΥΠΕΞ των χωρών μελών της EE θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. «Οι  συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν» σημείωσε ο Matthew NImetz.

Όσον αφορά για την επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Zoran Zaev το προσεχές διάστημα ο Matthew Nimetz απάντησε διπλωματικά ότι «οι δυο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν».

Η συνέχιση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες σηματοδοτεί την διάθεση και των δυο πλευρών για εξεύρεση λύσης που θα ικανοποιεί και τις δυο πλευρές. Ο περιορισμός των εκκρεμών ζητημάτων όπως σημείωσε ο Matthew Nimetz, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του IBNA, αφορά αποκλειστικά το όνομα και την χρήση των παραγώγων του. Για το λόγο αυτό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει γίνει ενδελεχής επεξεργασία για κάθε υποψήφιο όνομα ξεχωριστά, ώστε με την σύναψη της συμφωνίας να μην υπάρχουν γκρίζα σημεία αλλά ούτε και χάσιμο χρόνου./IBNA