Παρέμβαση Trump με επιστολή προς Thaci για συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου

Παρέμβαση Trump με επιστολή προς Thaci για συμβιβαστική λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου

Η επιθυμία της Ουάσινγκτον να κλείσει οριστικά το ζήτημα του Κοσσόβου, για να αποτραπεί η αύξηση της ρωσικής επιρροής στην περιοχή, είναι γνωστή, ωστόσο, για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια (εποχή Clinton), εκδηλώνεται άμεσα ενδιαφέρον από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Συνήθως το θέμα χειρίζονταν το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ και οι παρεμβάσεις γινόταν από τους αναπληρωτές υπουργούς ή τους βοηθούς τους. Σε προσωπική επιστολή που απέστειλε την 14η Δεκεμβρίου, ο Donald Trump προς τον πρόεδρο του Κοσσόβου Hashim Thaci  ζητείται η επίτευξη συμβιβαστικής λύσης με τη Σερβία και υποδηλώνεται η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να παρέμβουν καταλυτικά.

Στην επιστολή αυτή, που δημοσιοποίησε στο facebook ο Hashim Thaci, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, πέρα από την στήριξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου που είναι λίγο πολύ χιλιοειπωμένη φράση, επισημαίνει δύο πράγματα που χαρακτηρίζουν την νέα πολιτική προσέγγιση της Ουάσιγκτον. Καταρχήν ο Trump ζητάει πολιτική συναίνεση εντός του Κοσσόβου ώστε να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν τον διάλογο με τη Σερβία. Η επισήμανση αυτή αποτελεί αιχμή κατά του πρωθυπουργού του Κοσσόβου Ramush Haradinai για τους δασμούς που επέβαλε στα σερβικά προϊόντα. Δεύτερον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ μιλάει για συμβιβαστική λύση που θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου με την Σερβία.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις προσπάθειές σας για την επίτευξη συμφωνίας που θα σέβεται τα συμφέροντα τόσο του Κοσσόβου όσο και της Σερβίας. Μια τέτοια συμφωνία είναι εφικτή», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Donald Trump.

Η φράση αυτή έχει σημασία διότι μιλάει για συμβιβασμό ενώ είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πρόεδρος στο ζήτημα του Κοσσόβου δείχνει ευαισθησία και για τα συμφέροντα της Σερβίας. Ο Trump προκειμένου να ενθαρρύνει τους δύο προέδρους να αφοσιωθούν στην επίτευξη συμφωνίας δηλώνει πρόθυμος να τους φιλοξενήσει στον Λευκό οίκο για να γιορτάσουν την επίτευξη συμφωνία. «Ανυπομονώ να σας φιλοξενήσω εσάς και τον πρόεδρο Alexandar Vucic στον Λευκό οίκο για να γιορτάσουμε κάτι που θα αποτελεί ιστορική συμφωνία»,  καταλήγει στην επιστολή του προς τον Hashim Thaci, ο Donald Trump.

Σύμφωνα με το news portal politico.eu, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έστειλε επιστολή ανάλογου περιεχομένου και στο πρόεδρο της Σερβίας Alexandar Vucic. Η πληροφορία αυτή δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή στη Σερβία./IBNA