«Παράθυρο» για νέα χαλάρωση των capital controls

«Παράθυρο» για νέα χαλάρωση των capital controls

Προτάσεις για το επόμενο βήμα χαλάρωσης των capital controls αναμένεται να στείλει τη Δευτέρα η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (Greek Banking Association) στην Τράπεζα της Ελλάδος και στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ληφθεί η τελική απόφαση και οι αλλαγές να ισχύσουν το επόμενο διάστημα.

Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος έχουν αποφασίσει το νέο πλαίσιο χαλάρωσης, με αιχμή την άρση των περιορισμών στις συναλλαγές των εμπορικών επιχειρήσεων, λόγω και του ερχομού της τουριστικής περιόδου και έχουν τρέξει μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά τις δυνατότητες αύξησης του μηνιαίου ορίου ανάληψης για τα φυσικά πρόσωπα, το οποίο σήμερα ανέρχεται στις 2.300 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, από τα στοιχεία των τραπεζών προκύπτει ότι οι 2.300 ευρώ τον μήνα δεν εξαντλούνται καθώς ο μέσος όρος ανάληψης ανά φυσικό πρόσωπο διαμορφώνεται στα 800-1.000 ευρώ. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζονται διάφορα σενάρια όπως: το όριο να αυξηθεί στις 2.500 ευρώ ή ακόμη και στις 3.000 ευρώ.

Ακόμη, όμως, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς δεν προέχει το θέμα των φυσικών προσώπων αλλά οι συναλλαγές των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους από το εξωτερικό και τα χρήματα μπαίνουν σε λογαριασμό που διατηρεί σε ελληνική τράπεζα, να μπορούν να κάνουν ανάληψη αυτών στο 100%, χωρίς δηλαδή να υπόκεινται σε περιορισμούς. Έως σήμερα ανάληψη 100% μπορούν να κάνουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα που φέρνουν χρήματα από το εξωτερικό ή από το σεντούκι.

Ακόμη, προκρίνεται η απελευθέρωση από τους περιορισμούς για τα χρήματα που μπαίνουν στον τραπεζικό λογαριασμό μιας εμπορικής εταιρείας, όταν η συναλλαγή γίνεται με κάρτα από τράπεζα του εξωτερικού, ήτοι στην περίπτωση που ο πελάτης πληρώνει την υπηρεσία με κάρτα ξένης τράπεζας, ο έμπορος θα μπορεί να κάνει ανάληψη των εν λόγω χρημάτων στο 100%, χωρίς κανένα περιορισμό./IBNA