«Παιχνίδια» κατασκόπων αναστατώνουν την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

«Παιχνίδια» κατασκόπων αναστατώνουν την ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Νέα δεδομένα στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε. φαίνεται πως επιβάλει η απόφαση του Λονδίνου να στραφεί ανοιχτά εναντίον της Μόσχας με αφορμή τον θάνατο του πρώην Ρώσου κατασκόπου στην Βρετανία.

Την ώρα όμως που η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναβιώσει πολιτικές που συνέθεταν το σκηνικό στην Ευρώπη επί «Ψυχρού Πολέμου», κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι ολόκληρη η Ε.Ε. εξαρτάται από το ρώσικο φυσικό αέριο.

Η Βρετανία βέβαια εξαρτάται σε μικρότερο βαθμό από την Ρωσία, καθώς αναπληρώνει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς ενέργειας με ποσότητες φυσικού αερίου που εισάγει από την Νορβηγία.

Ωστόσο, η Gazprom παραμένει ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής της βρετανικής βιομηχανίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας της Βρετανίας, Ofgem.

Και δεν είναι μόνο αυτό, η Βρετανία εισάγει παράλληλα φορτία φυσικού αερίου σε υγροποιημένη μορφή (LNG) από την Σιβηρία.

«Εκτιμούμε πως καλύπτουμε μόλις το 1% των αναγκών μας από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από την Ρωσία» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Department of Business, Energy and Industrial Strategy της Βρετανίας.

Τα στοιχεία που έχει δώσει στην δημοσιότητα και καταγράφονται από το πρακτορείο Bloomberg το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας μιλούν ωστόσο για εξαγωγές φυσικού αερίου από την Gazprom τον προηγούμενο χρόνο αξίας 2,85 δις. δολαρίων, την στιγμή που οι συνολικές εξαγωγές αγγίζουν τα 4,49 δις. δολάρια, ενώ η Novatek συνεισέφερε με εξαγωγές LNG από την Αρκτική.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο για να επηρεάσει και να ασκήσει πίεση σε χώρες της Ε.Ε. που εξαρτώνται από τις εισαγωγές φυσικού αερίου» δήλωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Theresa May, προσθέτοντας ότι «θα εξακολουθήσουμε να συζητάμε με την Ε.Ε. όχι μόνο για την ενεργειακή μας ασφάλεια αλλά γενικότερα για την ενεργειακή ασφάλεια όλων».

Βρετανία v/s Γερμανία;

«Η Γερμανία φαίνεται πως δεν έμαθε τίποτα από το παρελθόν, δεν διδάχθηκε από την Ιστορία» σημειώνει σε έκθεση της η Agnia Grigas, εμπειρογνώμονας στο think tank Atlantic Council και υπογραμμίζει ότι «η Ουάσιγκτον πρέπει να θυμηθεί τις δικές της προσπάθειες κατά την διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου» όταν προσπαθούσε να αποθαρρύνει τους Ευρωπαίους συμμάχους της από το να συνεργαστούν με την Ρωσία και να δημιουργήσουν σχέση εξάρτησης λόγω του ρωσικού φυσικού αερίου».

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, λόγω της υποστήριξης που προσφέρει στον αγωγό Nord Stream 2, καθώς το Βερολίνο υποστηρίζει ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν αποτελεί απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Τώρα στην «διαμάχη» προστίθεται και η Βρετανία, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει την στήριξη τόσο των ΗΠΑ, όσο της Γαλλίας και τελευταία του Μαυροβουνίου, αλλά ο κατάλογος των νέων συμμάχων» αυξάνει…/ IBNA