Πάνω από τους στόχους στη μείωση “κόκκινων” δανείων οι ελληνικές τράπεζες

Πάνω από τους στόχους στη μείωση “κόκκινων” δανείων οι ελληνικές τράπεζες

Ξεπέρασαν το στόχο της μείωσης των κόκκινων δανείων οι τράπεζες το 2017, κάτι που δείχνει τη βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του 2017 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών (ΜΕΑ) μειώθηκαν στα 94,4 δισ. ευρώ έναντι στόχου μείωσης στα 95,9 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του συνόλου των χορηγήσεων, τα ΜΕΑ υποχώρησαν στο 48,6% έναντι στόχου 48,5%.

Εξαιρουμένων των δανείων που είναι εκτός ισολογισμού, τα NPEs (ΜΕΑ) διαμορφώνονται σε 94,4 δισ. ευρώ, ποσό που είναι 1,6 δισ. ευρώ καλύτερο του στόχου.

Όπως εξηγεί η ΤτΕ, η μείωση των NPEs οφείλεται κατά κύριο λόγο στις διαγραφές, που άγγιξαν τα 2,1 δισ. ευρώ και στις πωλήσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Οι συνολικές διαγραφές και οι πωλήσεις σε ετήσια βάση άγγιξαν τα 6,5 δισ. ευρώ και τα 3,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα. Η μείωση των NPEs, που προήλθε από εισπράξεις και ρευστοποιήσεις, πάντως, ήταν επίσης βελτιωμένη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο καταναλωτικό και επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, όπου η τριμηνιαία μείωση άγγιξε τo 14,8% και 4,4% αντίστοιχα. Oι επιδόσεις στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, ωστόσο, εμφανίζονται χαμηλές, καθώς σημειώθηκε τριμηνιαία μείωση μόλις 0,6%. Σε ετήσια βάση, η μείωση στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο άγγιξε το 12,3%, στο καταναλωτικό το 19,7%, ενώ στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο σημειώθηκε αύξηση των NPEs κατά 0,4%.

Γ. Στουρνάρας: Χρειάζεται ελάφρυνση χρέους

Ως το κρίσιμο θέμα των επόμενων μηνών περιγράφει ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας τη βελτίωση του αξιόχρεου της χώρας, που θα επιτρέψει την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές με βιώσιμο τρόπο μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018.

Μιλώντας σε εκδήλωση, με την ευκαιρία της επετείου των 25 ετών της Accenture στην Ελλάδα, τόνισε ότι αυτό απαιτεί την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να επιτευχθεί εφαρμόζοντας η χώρα τέσσερα βήματα:

-Πρώτον, ή οικονομική πολιτική πρέπει να εστιάσει στην προετοιμασία για έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

-Δεύτερον, οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να ορίσουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους.

-Τρίτον, τα capital controls πρέπει να αρθούν μετά το τέλος του προγράμματος.

-Τέταρτον, το χτίσιμο του μαξιλαριού ρευστότητας με νέες εκδόσεις ομολόγων και δόσεις του ESM.

Θ. Μητράκος: Πάνω από 2% η ανάπτυξη το 2018

Την εκτίμησή του ότι φέτος και το 2019 το ΑΕΠ της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2% και πλέον, διατύπωσε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Θεόδωρος Μητράκος, από το βήμα του 1ου Συνεδρίου “Prodexpo North”, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει για τα καλά σε θετική τροχιά, με την επενδυτική δραστηριότητα, τη βιομηχανική παραγωγή, τις εξαγωγές και τον τουρισμό, να παρουσιάζουν άνοδο το 2017…. / IBNA