Ο Zaev και ο Mickoski δεσμεύτηκαν για δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές

Ο Zaev και ο Mickoski δεσμεύτηκαν για δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές

Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές μαζί με τον πολιτικό διάλογο ήταν μερικά από τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού Zoran Zaev και του ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βόρειας Μακεδονίας, Hristijan Mickoski.

Οι ηγέτες των δύο κομμάτων συμφώνησαν να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας που θα ξεπεράσουν τυχόν διαφορές που υπάρχουν σχετικά με το θέμα των εκλογών.

Ο Zaev δήλωσε ότι οι προεδρικές εκλογές πρέπει να είναι δίκαιες, δημοκρατικές και οι καλύτερες που έχουν γίνει μέχρι τώρα στη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ των δύο κομμάτων.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, δήλωσε ότι ο επικεφαλής της κυβέρνησης άκουσε τις απαιτήσεις τους για δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου.

«Προς το παρόν, δεν είμαι σίγουρος αν η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. Ελπίζουμε ότι η στις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όλες τις αδυναμίες που υπάρχουν», δήλωσε ο Mickoski.

Όσον αφορά την ειδική εισαγγελία, οι Mickoski και Zaev συμφώνησαν να συνεχίσουν το διάλογο για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει αυτό το θεσμό. Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE δήλωσε ότι η Katica Janeva και η ομάδα της στο γραφείο του ειδικού εισαγγελέα έχουν χάσει κάθε αξιοπιστία και ότι δεν είναι οι κατάλληλοι για αυτό το θεσμό.

Ωστόσο, οι δήλωση του Zaev για το θέμα ήταν σε άλλο μήκος κύματος.

“Έχω πίστη στην Katica Janeva, στην ειδική εισαγγελία και στην ομάδα. Με αυτό το νέο νόμο, στηρίζουμε την ειδική εισαγγελία. Κατ ‘αρχήν, θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε συναίνεση για το θέμα αυτό”, δήλωσε ο Zaev./ibna