Ο Vucic με τον στρατό στα σύνορα Σερβίας –Κοσσόβου

Ο Vucic με τον στρατό στα σύνορα Σερβίας –Κοσσόβου

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic θα περάσει το επόμενο τριήμερο Παρασκευή-Σάββατο και Κυριακή, με τους στρατιώτες που υπηρετούν στην ζώνη ασφαλείας, στα σύνορα με το Κόσσοβο.

Πρόκειται για μία κίνηση που σκοπό έχει να εμψυχώσει το στράτευμα και να ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες ενόψει της ίδρυσης των ενόπλων δυνάμεων του Κοσσόβου.

Σήμερα, η βουλή του Κοσσόβου, σε πανηγυρική συνεδρίαση, αναμένεται να εγκρίνει την μετεξέλιξη της Δύναμης Ασφάλειας  (KSF) σε στρατό. Στην ουσία, ένα Σώμα που μέχρι σήμερα είχε ημιστρατιωτικό χαρακτήρα και διέθετε ελαφρύ οπλισμό,  μετατρέπεται σε τακτικό στρατό.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση οι ένοπλες δυνάμεις του Κοσσόβου θα αποτελούνται από 8000 οπλίτες εκ των οποίων οι 3000 θα βρίσκονται σε εφεδρεία. Για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό του νεοσύστατου στρατού του Κοσσόβου βοήθησαν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η Τουρκία.

Η σύσταση ενόπλων δυνάμεων από το Κόσσοβο προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στο Βελιγράδι όπου εκτιμάτε ότι θα χρησιμοποιηθεί, στο μέλλον, κατά του σερβικού πληθυσμού. Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας παρουσιάζει το γεγονός ως απειλή για τα σερβικά συμφέροντα στην περιοχή ωστόσο το Βελιγράδι παρά την υποστήριξη πολλών ευρωπαϊκών χωρών δεν κατάφερε να αποτρέψει την σύσταση τακτικού στρατού από το Κόσσοβο.

Η μετάβαση του Vucic στα σύνορα με το Κόσσοβο δεν αναμένεται να προκαλέσει κάποια ένταση και θεωρείται, από τους αναλυτές, ως προσπάθεια δημιουργίας  εντυπώσεων για εσωτερική κατανάλωση και μόνο.  Τον πρόεδρο της Σερβίας κατά την περιοδεία του σε μονάδες του σερβικού στρατού στα σύνορα με το Κόσσοβο θα συνοδεύουν ο υπουργός Άμυνας, Aleksandar Vulin και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού υποστράτηγος Milan Mojsilovic./ΙΒΝΑ