Ο Gruevski εισήλθε στην Ουγγαρία μέσω της Σερβίας, αποκάλυψε ο Vucic

Ο Gruevski εισήλθε στην Ουγγαρία μέσω της Σερβίας, αποκάλυψε ο Vucic

Ο Nikola Gruevski, πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔ της Μακεδονίας, εισήλθε στην Ουγγαρία περνώντας  τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Ουγγαρίας, επιβεβαίωσε αργά τη Δευτέρα ο πρόεδρος Aleksandar Vucic.

Ο Gruevski, ο οποίος προσφάτως είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για οικονομικές ατασθαλίες κατά τη διάρκεια της θητείας του, έχει φτάσει στον “τελικό προορισμό” του μέσω της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου και της Σερβίας δήλωσε ο Vucic.

Ο Σέρβος Πρόεδρος σημείωσε ότι στις 11 Νοεμβρίου ο Gruevski διέσχισε πρώτα τα σύνορα της ΠΓΔ της Μακεδονίας με την Αλβανία, συνοδευόμενος από δύο Ούγγρους υπηκόους χρησιμοποιώντας την ταυτότητά του. Από την Αλβανία, ο Gruevski εισήλθε στο Μαυροβούνιο μέσω της διέλευσης των συνόρων Bozaj.

Στις 12 Νοεμβρίου ο πρώην πρωθυπουργός της πΓΔ της Μακεδονίας έφτασε στη Σερβία. Την ίδια μέρα ο Gruevski εισήλθε στην Ουγγαρία μέσω της διέλευσης των συνόρων Horgos, χρησιμοποιώντας το δελτίο ταυτότητάς του και το έγγραφο που απέκτησε από αλβανικές αρχές, αποκάλυψε ο Vucic.

Ο Σέρβος πρόεδρος κατηγόρησε τα Σκόπια ότι απέστειλαν πολύ αργά ένταλμα της Interpol στη Σερβία.

“Αργά στις 13 Νοεμβρίου, στις 7:35 μ.μ. η Interpol των Σκοπίων μας έστειλε διεθνές ένταλμα. Τι περιμένατε από εμάς; Να φυλακίσουμε ανθρώπους που δεν καταζητούνται ακόμα, χωρίς διεθνές ένταλμα; “, δήλωσε ο Vucic σε τηλεοπτικό σταθμό, προσθέτοντας ότι αυτό που είπε ήταν” η πραγματική αλήθεια “για τη διαφυγή του Gruevski.

Οι σχέσεις μεταξύ Vucic και Gruevski ήταν στενές όσο ο τελευταίος ήταν στην εξουσία. Μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στα Σκόπια το 2017, οι σχέσεις μεταξύ Σερβίας και ΠΓΔΜ επιδεινώθηκαν.

Μεταξύ άλλων, Σέρβοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι η προσπάθεια της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια να εφαρμόσει τη συμφωνία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, αντιπροσωπεύει την παραβίαση του λαϊκού θέλημα που εκφράστηκε σε δημοψήφισμα που διοργανώθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Sasa Jankovic, ηγέτης της αντιπολίτευσης της Σερβίας, άνοιξε το ζήτημα εάν ο Vucic βοήθησε τον Gruevski να δραπετεύσει. “Βοήθησε τον Gruevski επειδή κάποια τρίτη χώρα του ζήτησε κάτι τέτοιο ή είχε προσωπικό  συμφέρον να τον βοηθήσει; Αυτός (Vucic) θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την ίδια κατάσταση όπως ο Γκρουέφσκι σύντομα και θα ήθελε να έχει βοήθεια από κάποιον», είπε ο Jankovic σε συνέντευξή του.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί ο Vucic είναι παρόμοιος με αυτόν που εφαρμόζονταν προηγουμένως από τον Gruevski – όπως η κατάχρηση των θεσμών, η  προπαγάνδα, οι εκλογικές απάτες και η κατάχρηση των μυστικών υπηρεσιών – είπε ο Jankovic.

“Ο Vucic θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, όπως και ο Gruevski. Και οι δύο έχουν αρκετούς λόγους να βοηθήσουν ο ένας τον άλλο ” κατέληξε ο Jankovic./ IBNA