Ο Erdogan προειδοποιεί την Ελλάδα για το Αιγαίο, Κύπρο και την Ευρώπη για το μεταναστευτικό.

Ο Erdogan προειδοποιεί την Ελλάδα για το Αιγαίο, Κύπρο και την Ευρώπη για το μεταναστευτικό.

Σημαντική ομιλία που δίνει το στίγμα της μελλοντικής πολιτικής της Τουρκίας στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο ανέπτυξε ο Erdogan. Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του δήλωσε πως «με το θέμα των 12 μιλίων  προσπαθούν να κάνουν τη χώρα μας να μην κάνει βήμα στη θάλασσα του Αιγαίου. Στο θέμα της Κύπρου προσπαθούν να φέρουν την χώρα μας στο σημείο  να μην υπερασπίζεται τα δικαιώματα της. Αυτές όλες οι προσπάθειες να το πω ξεκάθαρα είναι ανούσιες. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα δικαιώματα που προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή πρακτική και είμαστε αποφασισμένοι να τους δώσουμε το κατάλληλο μάθημα σε όσους επιχειρήσουν να μας εμποδίσουν».

Ο Τούρκος Πρόεδρος με έμμεσο τρόπο αναφέρθηκε και στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Λιβύης και κάποιες θεωρίες που γίνονται αναφορά από την Άγκυρα, πως η Ελλάδα κλέβει μέρος των δικαιωμάτων της Λιβύης . Ο Erdogan δήλωσε πως «ο καιροσκοπισμός είναι κακό πράγμα. Στις διεθνείς σχέσεις ο καιροσκοπισμός είναι το χειρότερο πράγμα. Δεν θα επιτρέψουμε όσους βρίσκουν ως ευκαιρία πως κάποιες χώρες της Μεσογείου ασχολούνται με τα δικά τους εσωτερικά θέματα και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να επεκτείνουν την οικονομική και πολιτική κατοχή τους σε περιοχές τις οποίες δεν τους ανήκουν».

Ο Erdogan έκανε αναφορά και στην μεταναστευτική πολιτική της Τουρκίας και τη συνέδεσε με το θέμα των ερευνών των υδρογονανθράκων.

«Όσοι έτρεμαν μπροστά στο κύμα των μεταναστών, ξαφνικά γίνονται λιοντάρια,  όταν το θέμα έρχεται στα πετρέλαια, φυσικό αέριο και πολιτική ευκαιρία. Είναι διπρόσωποι, αυτοί που δεν κάνουν τα καθήκοντα τους απέναντι στην ανθρωπότητα και καταπατούν όλους τους νόμους και κανονισμούς με στόχο το οικονομικό συμφέρον. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια Τουρκία που φιλοξενεί 4 έως και 4.5 εκατομμύρια άτομα κι υπάρχουν αυτοί που τρυπάνε τα φουσκωτά των ανθρώπων αυτών και τους θάβουν στα νερά της Μεσογείου και του Αιγαίου.

Ως Τουρκία, ούτε στη Μεσόγειο ούτε σε άλλες περιοχές δεν θα υποχωρήσουμε από τις δικές μας θέσεις και  μέχρι τέλους θα υποστηρίξουμε τα δικαιώματα του λαού μας αλλά και των φίλων μας» δήλωσε.

Ουσιαστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας έστειλε μήνυμα στην Ε.Ε. πως αν συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία τότε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το μεταναστευτικό./ΙΒΝΑ