Ο Erdogan επιμένει στην αγορά των S-400

Ο Erdogan επιμένει στην αγορά των S-400

«H συμφωνία με τον Putin έκλεισε. Δεν θα γλείψουμε εκεί που φτύσαμε. Γιατί δεν λέτε κάτι στην Ελλάδα για τους S-400;»

O Τούρκος Πρόεδρος έμμεσα απειλεί τις ΗΠΑ για την ακύρωση της αγοράς των αεροσκαφών Boeing από την Turkish Airlines.

Δεν υποχωρεί ο Πρόεδρος τις Τουρκίας στις πιέσεις που δέχεται από τις ΗΠΑ για την ακύρωση της συμφωνίας της αγοράς του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 παρά τις απειλές για την αναβολή της παράδοσης των  F-35 από την Ουάσιγκτον

«Στο θέμα των S-400, εμείς έχουμε κλείσει αυτή τη δουλειά δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Με τον κύριο Putin και την Ρωσία έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη συμφωνία. Από τη σύμβαση χρηματοδότησης μέχρι και τη συμπαραγωγή τα συμφωνήσαμε και τα υπογράψαμε. Τώρα δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε, διότι δεν μας αρμόζει μια τέτοια ανηθικότητα. Αυτό δεν είναι ηθικό. Αφού συμφωνήσαμε εμείς τηρούμε τη συμφωνία. Κανένας να μην περιμένει να γλείψουμε αυτό που φτύσαμε. Δεν είμαι συνηθισμένος ηγέτης» δήλωσε ο Erdogan.

Παράλληλα ο ίδιος ανέφερε πως η Τουρκία σχεδιάζει να μπει και στο πρόγραμμα της συμπαραγωγής των S-500.  «Εμείς με τους Ρώσους συμφωνήσαμε για την συμπαραγωγή, Μετά τους S-400 ίσως μπούμε στο πρόγραμμα των S-500. Αυτοί που μας πιέζουν για τους S-400 γιατί δεν πιέζουν την Ελλάδα για τους S-300;’» αναρωτήθηκε.

Εντύπωση προκάλεσε πως ο Erdogan υπενθύμισε πως η Άγκυρα για την Τurkish Airlines σχεδιάζει να αγοράσει 100 αεροσκάφη Boeing μια συμφωνία ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έμπειροι αναλυτές αναφέρουν πως στόχος του τούρκου προέδρου είναι να πιέσει τις ΗΠΑ για την μη αναβολή της παράδοσης των F-35 και με έμμεσο τρόπο απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας αγοράς.

«Από το να φτάσουμε στο θέμα των S-400 μέχρι τα F-35 και στα βήματα που κάνουμε  πρέπει να πούμε πως ο μισός στόλος των Τουρκικών Αερογραμμών είναι Βoeing. Tώρα ο στόλος μας πάλι μεγαλώνει και μέσα σε 4 χρόνια κάνουμε αγορά 100 αεροσκαφών που το κόστος τους ξεπερνάει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Την ώρα που η Τουρκία εμπιστεύεται τις ΗΠΑ για τέτοιες αγορές και από την άλλη οι ΗΠΑ να κολλάne στους S-400» δήλωσε χαρακτηριστικά./IBNA