Ο όμιλος DOGAN της HURRIYET πουλήθηκε σε φιλοκυβερνητικό επιχειρηματία

Ο όμιλος DOGAN της HURRIYET πουλήθηκε σε φιλοκυβερνητικό επιχειρηματία

«Σεισμό» στο χώρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης προκάλεσε πώληση του Ομίλου Dogan, που ανήκει και η εφημερίδα  Ηurriyet στον φιλοκυβερνητικό Όμιλο Demiroren που διαθέτει εταιρείες ενέργειας, τουρισμού, βιομηχανίας, μέσα ενημέρωσης, εκπαίδευσης, λιμανιών και εμπορίου.

Ο Ερντογάν Ντεμίρορεν που είναι επικεφαλής του ομίλου το 2011 είχε αγοράσει από τον  ιδιοκτήτη του ομίλου Dogan, Αϊντίν Ντογάν τις εφημερίδες Milliyet και Vatan. Από τότε οι συγκεκριμένες εφημερίδες τηρούν μια έντονα φιλοκυβερνητική στάση.

Ο όμιλος Dogan είναι ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος της Τουρκίας και έχει στην κατοχή του τις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hurriyet, Posta, Fanatik, Hurriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, Kanal D και CNN Turk, αλλά και πολλά άλλα περιοδικά εκδοτικούς οίκους και εταιρίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά έγινε με το ποσό των 1,25 δισ. δολαρίων.

Ο Αϊντίν Ντογάν για 40 ολόκληρα χρόνια είναι στον χώρο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης . Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αγορά έγινε με το ποσό των 1,25 δισ. δολαρίων.

Σημειώνεται ότι ο όμιλος είχε δεχθεί δριμύτατη κριτική από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά τα επεισόδια του Γκεζί το 2013.  Την εποχή εκείνη η εφορία στην Τουρκία είχε επιβάλλει πρόστιμο 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία εμπορίας πετρελαίων του ομίλου  Dogan το οποίο μετά από χρόνια μειώθηκε στα 500 εκατομμύρια δολάρια. Το τεράστιο πρόστιμο αυτό είχε θεωρηθεί ως και πολιτική πίεση της τουρκικής κυβέρνησης ως αντίδραση των δημοσιευμάτων της Hurriyet και του  CNN Turk.

O εκπρόσωπος του ομίλου DOGAN στην Άγκυρα, Μπαρμπαρός Μουράτογλου το 2017 είχε κατηγορηθεί πως έχει σχέσεις με το ισλαμικό τάγμα Γκιουλέν, που η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως τρομοκρατική οργάνωση και είχε προφυλακιστεί για 6 μήνες. Ο ίδιος αργότερα αθωώθηκε.

Μεγάλο ερώτημα παραμένει η στάση που θα τηρήσουν τα μέσα ενημέρωσης που εξαγοράστηκαν. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν η εξαγορά ολοκληρωθεί χωρίς εμπόδια, τότε ενδέχεται να τηρήσουν μια πιο φιλοκυβερνητική στάση σε σχέση με το παρελθόν.

Τo 1998  όταν στον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , ως δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης τότε,  είχε απαγορευθεί η πολιτική δράση, η Hurriyet είχε βγει με ειρωνικό τίτλο «τώρα πια δεν μπορεί να γίνει ακόμα και κοινοτάρχης». Ο Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002 και  μέχρι και πρόσφατα  σε πολλές ομιλίες του είχε στοχοποιήσει τις εφημερίδες Hurriyet και CNN Turk./IBNA