Ο Πρόεδρος Meta, απέδωσε την Αλβανική υπηκοότητα στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Ο Πρόεδρος Meta, απέδωσε την Αλβανική υπηκοότητα στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

Ο Αρχιεπίσκοπος της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστάσιος Γιαννουλάτος, δήλωσε πριν από δύο ημέρες σε τηλεοπτική του συνέντευξη σε ελληνικό κανάλι ότι ο διάδοχός του θα είναι Αλβανός.

Σε ερώτηση για την διάδοχη κατάσταση στην Εκκλησία της Αλβανίας κι αν θα είναι Αλβανός ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος απάντησε; «Αυτό είναι προφανές. Εμείς θα φανταζόσασταν να είχαμε ένα τέτοιο ανάλογο γεγονός;  Θα δεχόμασταν για πολλά χρόνια κάποιον από τη Βουλγαρία ή από τη Σερβία να ήταν επικεφαλής; Όχι. Εγώ το θεωρώ αυτονόητο αυτό το πράγμα. Εκεί δεν πήγαμε να δημιουργήσουμε μια αποικία, εκεί πήγαμε για να δημιουργήσουμε μια Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας».

Λίγες μέρες μετά τη δήλωση αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ilir Meta, αποφάσισε να παραχωρήσει αλβανική υπηκοότητα στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο Γιαννουλάτο,  ο οποίος είναι επικεφαλής της Αυτοκέφαλης Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τα τελευταία 25 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, με ανάρτηση του στο Twitter σχολίασε: «Χαιρετίζω την απόδοση σήμερα της αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, έναν σοφό άνθρωπο, από τον Πρόεδρο της χώρας κύριο Μέτα. Ένα μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού  έργου του και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας»./IBNA