Ο Προϋπολογισμός, οι συντάξεις και οι…καθυστερήσεις

Ο Προϋπολογισμός, οι συντάξεις και οι…καθυστερήσεις

Κριτική για καθυστερήσεις στις μεταμνημονιακές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της μεταμνημονιακής εποπτείας αναμένεται να ασκεί έκθεση της Κομισιόν που αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα την Τετάρτη. Ειδικότερα στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες η χώρα υπολείπεται του στόχου των 3 δισ. ευρώ και με τους ρυθμούς που γίνεται η αποπληρωμή τους δεν αναμένεται να μηδενιστούν έως το τέλος του έτους όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Στο άλλο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων επίσης καταγράφονται καθυστερήσεις. Τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και Ελληνικό δεν έχουν τηρηθεί.

Στη βάση καθυστερήσεων και διαπιστώσεων μεταρρυθμιστικής χαλάρωσης, η έκθεση της Κομισιόν δεν ανάβει «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος τα οποία συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Όπως είναι γνωστό η έκθεση θα κρίνει την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Επομένως, η έγκριση των παραπάνω χρημάτων αναμένεται να συμβεί το 2019 και όχι κατά τη διάρκεια του Eurogroup.

Προϋπολογισμός 2019

Την Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2019 που θα προβλέπει πλεόνασμα 3,6% το 2019 με παράλληλη εφαρμογή θετικών μέτρων ύψους 900 εκατ. ευρώ, χωρίς να θιγούν οι συντάξεις.

Το EWG άναψε το πράσινο φως στην Αθήνα για τον προϋπολογισμό του 2019 ο οποίος θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 2,5% την επόμενη χρονιά από 2% φέτος.

Στο «παιχνίδι» το αφορολόγητο

Πάντως μετά τις συντάξεις η κυβέρνηση βάζει στο παιχνίδι και την ακύρωση του μέτρου της περικοπής του αφορολόγητου ορίου που προβλέπεται να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020. Οι αποφάσεις για το αφορολόγητο είναι ακόμη πρώιμες, ενώ η σπουδή κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης να το βάλουν από τώρα στο «κάδρο» με τις παροχές δεν άρεσε καθόλου στις Βρυξέλλες που έχουν ζητήσει από την Αθήνα να κρατήσει χαμηλούς τόνους.

Η ευρωζώνη στο επίκεντρο

Εξάλλου, στο σημερινό Eurogroup δεν πρόκειται να υπάρξουν επίσημες αποφάσεις και ανακοινώσεις για τη μη περικοπή των συντάξεων. Η σύνοδος είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης με στόχο να υπάρξουν βήματα προόδου εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συνέλθει στις 13-14 Δεκεμβρίου στη βελγική πρωτεύουσα. Έτσι η τυπική έγκριση για την απόσυρση του μέτρου θα δοθεί στην τελευταία σύνοδο της χρονιάς που θα συγκληθεί στις 3 Δεκεμβρίου. Ύστερα από αυτή την ημερομηνία θα κατατεθεί στη Βουλή και η τροπολογία για τις συντάξεις με την οποία θα καταργείται το προνομοθετημένο μέτρο που προβλέπει τη μείωση της προσωπικής διαφοράς σε περίπου 1 εκατομμύριο παλιούς συνταξιούχους./IBNA