Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.  Κύρια θέματα συζήτησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν και τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, οι τρέχουσες εξελίξεις στη λωρίδα της Γάζας και η κατάσταση στην Βενεζουέλα υπό το φως των πρόσφατων εκλογών στη χώρα.

Οι ‘28’ είχαν την ευκαιρία να προβούν σε εις βάθος ανασκόπηση της κατάστασης σε σχέση με το Ιράν, υπό το φως της απόφασης των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.   Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην προσέγγιση της ΕΕ για συνέχιση της εφαρμογής της Συμφωνίας, νοουμένου ότι το Ιράν παραμείνει προσηλωμένο στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του.  Παρά τα όποια προβλήματα, η διατήρηση της Συμφωνίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για την ασφάλεια στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Ευρώπης και γενικότερα της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.  Την ίδια ώρα, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη όπως αποφεύγονται συμπεριφορές και προσεγγίσεις που απειλούν την ασφάλεια στην περιοχή ή/και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά σε κράτη της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας όπου οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν απόψεις για τις πρόσφατες εξελίξεις στη λωρίδα της Γάζας, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε την ανάγκη όπως η ΕΕ, σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εργαστούν για να αποτραπεί μια εκ νέου κλιμάκωση της κατάστασης. Σημαντικό στοιχείο προς επίτευξη του στόχου αυτού είναι η ενδο-παλαιστινιακή συμφιλίωση και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να δοθεί ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλονται, υποστηρίζοντας την πρωτοβουλία της Αιγύπτου, τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.  Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ανάγκη όπως η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα προβούν σε άμεσες ενέργειες για άμβλυνση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα.  Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ετοιμότητα της Κύπρου να αξιοποιήσει τις στενές σχέσεις που διατηρεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη αλλά και άλλους παράγοντες στην περιοχή, για ενίσχυση του διαλόγου τους με την ΕΕ και αντιμετώπιση των διαφορετικών προσεγγίσεων που παρουσιάζονται.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επισκέψεών του στη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Ενωρίτερα το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών παρακάθισε σε άτυπο πρόγευμα που διοργάνωσαν από κοινού οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας και της Αυστρίας, μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και του Υπουργού Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά την οποία έγινε ενημέρωση για την πορεία μεταρρυθμίσεων στη χώρα.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του κ. Νίκο Κοτζιά, κατά την οποία ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Χριστοδουλίδη για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του στην Ουάσιγκτον και για τη συζήτηση που είχε σε σχέση με το Κυπριακό με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών./ΙΒΝΑ

Φωτογραφία: pio.gov.cy