Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της Κυπριακής Ναυτιλίας

Ο Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη της Κυπριακής Ναυτιλίας

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας στη ναυτιλία αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Στον χαιρετισμό του κατά την 29η ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, στην Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κυβέρνηση εκτιμά τα μέγιστα τις προσπάθειες και την πολύτιμη συμβολή του Επιμελητηρίου στη σύσταση Υφυπουργείου Ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι το Υφυπουργείο αποτελεί έναν πρωτοποριακό μηχανισμό για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της κυπριακής ναυτιλίας.

Πρόσθεσε ότι το Υφυπουργείο αποτελεί τον καταλύτη για τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου που θα ανταποκρίνεται στις υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις που αναφύονται από περιφερειακές και διεθνές οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις και προκλήσεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε επίσης στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κυπριακής ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση ανέλαβε σωρεία δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ αυτών, και η παροχή φορολογικών κινήτρων.

Αναφερόμενος στην ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η εξέλιξη αυτή «δημιουργεί νέες προκλήσεις και ευκαιρίες στη ναυτιλιακή μας βιομηχανία», προσθέτοντας ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά στον μεγαλύτερο στόλο στην εμπορική ναυτιλία και την ενδέκατη παγκοσμίως.

Σημείωσε ακόμη ότι «οι προσπάθειες για άρση των παράνομων απαγορευτικών μέτρων που επιβάλλει η Τουρκία σε κυπριακά πλοία σε ό,τι αφορά στην προσέγγισή τους σε τουρκικά λιμάνια, συνεχίζονται και θα εντατικοποιηθούν».

Ο Πρόεδρος εξέφρασε εξάλλου ικανοποίηση για το γεγονός ότι αριθμός εταιρειών έχουν μεταφέρει την έδρα τους στην Κύπρο, καθώς και για το ότι τους πρώτους μήνες του 2018, συνολικά 52 νέα πλοία ενεγράφησαν στο κυπριακό νηολόγιο./IBNA