Ο «θερμός» Νοέμβρης της Αθήνας

Ο «θερμός» Νοέμβρης της Αθήνας

Μήνας «κλειδί» είναι ο Νοέμβριος για την Αθήνα αφού οι εξελίξεις των επόμενων εβδομάδων θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού εν όψει του εκλογικού έτους που έρχεται.

Σήμερα το μεσημέρι ξεκινάει η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για την μια από τις τέσσερις υποθέσεις των σκανδάλων στην υγεία. Εκεί η πολιτική σύγκρουση αναμένεται σφοδρή καθώς τέσσερις πρώην υπουργοί υγείας του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. μπαίνουν στο κάδρο των πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών για τους δυο, στην υπόθεση της εκποίησης του Ερρίκος Ντυνάν. Η συζήτηση γίνεται με φόντο τις νεές αποκαλύψεις για το έτερο σκάνδαλο που εξετάζεται, αυτό του ΚΕΕΠΝΟ. Παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση και οι εμπλεκόμενοι μιλούν για «λάσπη»,  «συκοφαντία» και «πολιτικές διώξεις», η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι αποφασισμένη να φτάσει την έρευνα μέχρι το τέλος και σε περίπτωση που αυτό στοιχειοθετείται να οδηγήσει τις υποθέσεις στην τακτική δικαιοσύνη.

Ταυτόχρονα στο μέτωπο της συνταγματικής αναθεώρησης η αντιπαράθεση πρόκειται σήμερα να κορυφωθεί καθώς σήμερα ο αρχηγός της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε  τις προτάσεις του κόμματος. Για «συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού» έκαναν λόγο πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις προτάσεις Μητσοτάκη. Όλα αυτά  λίγο πριν την επίσημη έναρξη της διαδικασίας που αναμένεται αύριο να ξεκινήσει στην επιτροπή της βουλής με στόχο να οδηγηθεί στην ολομέλεια έως τις 14 Νοεμβίου.  Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση θα ξεδιπλώσει έντονα τις πολιτικές και ιδεολογιές διαφορές μεταξύ της αριστερής πλειοψηφίας και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Σε πρώτο πλάνο όμως βρίσκεται η οικονομία και η νομοθέτηση των θετικών μέτρων με την κατάργηση της συμφωνημένης περικοπής των συντάξεων από 1/1/2019.  Για την Ελληνική κυβέρνηση αυτό θα αποτελέσει αφενός την έμπρακτη επιβεβαίωση της καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και αφετέρου την ουσιαστική στήριξη της κοινωνίας και των στρωμάτων που επλήγησαν σφοδρά από την οκταετή κρίση. Κορωνίδα αυτής της διαδικασίας θα είναι η τελική κατάθεση του προυπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου. Ημερομήνα σταθμός για την Αθήνα είναι η 19η Νοεμβρίου καθώς το Eurogroup θα συνεδριάσει προκειμένου να «κλειδώσει» το θέμα των συντάξεων, όπως ανέφεραν πηγές της κομισιόν μετά το χθεσινό Eurogroup. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αθήνα εκφράζεται η βεβαιότητα πως δεν θα υπάρξει περικοπή ωστόσο είναι ανοιχτό να υπάρξουν προσαρμογές στα μέτρα που θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες…. / IBNA