Ο Ερντογάν στέλνει μηνύματα στην Ε.Ε. πριν τη σύνοδο της Βαρνας

Ο Ερντογάν στέλνει μηνύματα στην Ε.Ε. πριν τη σύνοδο της Βαρνας

Πριν την κρίσιμη  σύνοδο της Βάρνας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περιόδευσε σε πόλεις του Πόντου και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πραγματοποίησε 8 ομιλίες σε διαφορετικές πόλεις.

Στην Σαμψούντα η ομιλία του τούρκου προέδρου ήταν πολύ σκληρή καθώς ανέφερε πως γ αν χρειαστεί η Τουρκία για την επιβίωση της  μπορεί να σκοτώσει ανθρώπους. “Την μεγάλη (ισχυρἠ) Τουρκία οπωσδήποτε  θα την οικοδομήσουμε.  Αν χρειαστεί θα δώσουμε τις ζωές μας. Αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές”, δήλωσε ο Ερντογάν.

“Δεν θα ξεχάσουμε τις πληγές που άνοιξαν στην καρδιά μας τα τεχνητά σύνορα που χάραξαν. Μετά το Αφρίν ξεκινά η ανάσταση. Αυτοί που πιστεύουν πως οι παρατηρήσεις μου είναι μπλόφες ή άδεια ρητορική θα δουν πως το λάθος τους είναι θανάσιμο”.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας θα συνεχιστούν στο Μανμπίτζ.

Σε άλλη ομιλία του ο Ερντογάν υποστήριξε πως θα πάει στη Βάρνα με στοιχεία για την δράση των Κούρδων ως “τρομοκράτες”.

“H Δύση θέλησε να μας  δώσει γνώσεις. Eγώ τους είπα κρατείστε τις γνώσεις σας για τον εαυτό σας. Για όλα όσα έχουν συμβεί έχουμε βίντεο. Αύριο φυσικά θα συναντηθούμε στη Βάρνα. Έκανα προετοιμασία αύριο θα τους τα δείξω. Αδέλφια μου. Αυτός ο λαός είναι υπερήφανος, έχει αξιοπρέπεια. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίζει παιχνίδια με την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού”.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο τούρκος πρόεδρος θα είναι αρκετά σκληρός στη συνάντηση με τους Τουσκ-Γιουνκέρ και θα τους κατηγορήσει πως δεν έχουν τηρήσει τα συμφωνηθέντα, ούτε στην άρση της βίζας στους τούρκους πολίτες αλλά και στην αποδέσμευση κονδυλίων για το προσφυγικό.

Ικανοποίηση προκλήθηκε στην Άγκυρα από την ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή (CENTCOM) πως οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα σκοπό ή στόχο να αποχωρήσουν από την βάση του Ιντζίρλικ που βρίσκεται στα Άδανα της Τουρκίας. Λίγες ώρες πριν τη σύνοδο της Βάρνας ο τούρκος πρόεδρο φαίνεται πως κλείνει μέτωπα με την Ουάσιγκτον αφού ήδη ανακοινώθηκε πως η Άγκυρα ξεκίνησε διαπραγματεύσεις για την αγορά αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος Patriot./IBNA