Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Αλβανία λέει ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Αλβανία λέει ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν

Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον αναπληρωτή Πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αλβανίας, Lulzim Basha, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες που έχει ξεκινήσει μέχρι να αποχωρήσει η κυβέρνηση και να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

«Όταν όλες οι εξουσίες έχουν συγκεντρωθεί στο ένα χέρι, τότε οι λαοί πρέπει να πάρουν τη μοίρα στα χέρια τους μέχρις ότου τελικά η Αλβανία έχει ένα κοινοβούλιο και μια κυβέρνηση που θα εκλεγεί από αυτούς», είπε.

Ερωτηθείς αν αυτή η πολιτική κατάσταση θα μπορούσε να επιλυθεί χωρίς διάλογο, ο Basha απάντησε «ναι».

“Επειδή ο διάλογος μεταξύ εμού και του κ. Rama έδειξε ότι έβλαψε τα συμφέροντα της Αλβανίας και έδειξε πώς μπορεί να καταστρατηγηθεί από έναν άνθρωπο που προσποιείται ότι είναι ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αλλά που στην πραγματικότητα είναι ένας άνθρωπος που συνεργάζεται με το οργανωμένο έγκλημα”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τις απαιτήσεις του αναπληρωτή πρεσβευτή των ΗΠΑ στα Τίρανα, ο Basha είπε ότι η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος είναι σαφής και ότι δεν υπάρχει επιστροφή.

Πολιτική κρίση ξέσπασε στη χώρα τις τελευταίες εβδομάδες, με την αντιπολίτευση να διοργανώνει μια σειρά αντικυβερνητικών συγκεντρώσεων, ζητώντας την παραίτηση του σημερινού πρωθυπουργού, Edi Rama, και την πραγματοποίηση πρόωρων εκλογών. Εν τω μεταξύ, η αντιπολίτευση αποφάσισε επίσης να αποσύρει τους βουλευτές της από το κοινοβούλιο ως μέσο πίεσης για να αναγκάσει την κυβέρνηση να παραιτηθεί. Ωστόσο, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Edi Rama είναι αποφασισμένο να ολοκληρώσει τη θητεία του. Εν τω μεταξύ, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε τις ενέργειες της αντιπολίτευσης, καλώντας τους βουλευτές της να επιστρέψουν στο κοινοβούλιο./IBNA