ΟΟΣΑ: Ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα στην επόμενη 2ετία

ΟΟΣΑ: Ισχυρή ανάπτυξη για την Ελλάδα στην επόμενη 2ετία

Ισχυροποιημένη ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία την επόμενη διετία με παράλληλη μείωση της ανεργίας και αύξηση εξαγωγών και επενδύσεων “βλέπει” ο ΟΟΣΑ (Organisation for Economic Cooperation and Developent). Σε έκθεσή του για την οικονομική προοπτική των χωρών μελών του, προβλέπει πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα φτάσει στο 2,3% το 2019 ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ. Κύριος μοχλός της ανάπτυξης θα είναι οι εξαγωγές αναφέρει ο Οργανισμός, ο οποίος προβλέπει ότι η Ελλάδα θα υπερκαλύψει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2018 και το 2019. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα αυξηθούν στο 9,4% το 2019, η ανεργία θα μειωθεί στο 19,4% ενώ, το ίδιο έτος, θα αυξηθεί η ιδιωτική κατανάλωση κατά 1,1%. Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ασκούμενη κοινωνική πολιτική μειώνει τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και, τέλος, θεωρεί ότι απαιτείται μία πρόσθετη αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Όσον αφορά στα δημόσια οικονομικά, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα υπερκαλύψει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ φέτος και το 2019. «Με τις σημερινές πολιτικές, προβλέπεται να είναι αρκετά πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018, για να υποχωρήσει σε λίγο πάνω από τον στόχο το 2019 στο πλαίσιο της δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Για την απασχόληση, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει υποτονική, «εν μέρει, επειδή πολλές νέες θέσεις εργασίας είναι μερικής απασχόλησης ή προσωρινές και αμείβονται με τον κατώτατο μισθό». Η έκθεση προβλέπει ότι η ανεργία θα μειωθεί φέτος στο 20,4% και το 2019 στο 19,4% από 21,5% πέρυσι. Για την ιδιωτική κατανάλωση προβλέπει αύξηση 1,1% το 2019 μετά από οριακή άνοδο το 2017 και το 2018 (0,1% και για τα δύο έτη).

Για τις τράπεζες, ο Οργανισμός σημειώνει ότι «το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους μειώνεται γρήγορα, αλλά παραμένει υψηλό». Η διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι βασικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων των τραπεζών για τη μείωση των δανείων αυτών, προσθέτει. Αναφερόμενος στις ασκήσεις αντοχής των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διαπίστωσε τον Μάιο ότι τα κεφάλαια των τραπεζών θα κάλυπταν τις απώλειες κεφαλαίων που θα είχαν αυτές σε ένα υποθετικό αρνητικό σενάριο. Όπως και σε άλλες οικονομίες της ΕΕ, προσθέτει, «οι αποφάσεις για ανακεφαλαιοποίηση θα λαμβάνουν υπόψη ένα φάσμα άλλων πληροφοριών των εποπτών και θα λαμβάνονται κατά περίπτωση»./IBNA