Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου – Σερβίας συναντήθηκαν στο Βελιγράδι

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου – Σερβίας συναντήθηκαν στο Βελιγράδι

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είχε σήμερα το απόγευμα συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογο του κ. Ίβιτσα Ντάτσιτς, στο Βελιγράδι, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στη Σερβία.

Μετά από τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του κ. Ντάτσιτς, ο κ. Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους είπε: «Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου χαρά για το ότι βρίσκομαι σήμερα στο Βελιγράδι, στη Σερβία, μια χώρα με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί διαχρονικά, εξαίρετες και ιδιαίτερα θερμές διμερείς σχέσεις.

Με τον Σέρβο ομόλογό μου είχαμε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας ανταλλάξαμε απόψεις επί διαφόρων ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Καταρχάς, επιβεβαιώθηκαν οι εξαίρετες και φιλικές διμερείς μας σχέσεις, η πραγματική παραδοσιακή φιλία ανάμεσα στον κυπριακό και σερβικό λαό, όπως επίσης η κοινή προσέγγιση σε διάφορα θέματα, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο.

Σε σχέση με την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα, συνεγχάρηκα τον Σέρβο ομόλογό μου για τη μέχρι σήμερα επιτευχθείσα σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και ευρύτερα, και εξέφρασα την αμέριστη και διαρκή υποστήριξη της Κύπρου στην πορεία της χώρας μέχρι την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διαβεβαίωσα τον κ. Ντάτσιτς για την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος της ΕΕ, να παράσχει κάθε έμπρακτη βοήθεια και στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Σερβίας και για το γεγονός ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος είναι ένας ειλικρινής υποστηρικτής της σερβικής προσπάθειας.

Όσον αφορά ένα άλλο, εξίσου σημαντικό θέμα που απασχολεί τη Σερβία, η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη μη αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου είναι σε όλους γνωστή. Επανέλαβα στον φίλο Υπουργό την ξεκάθαρη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το γεγονός ότι στην απουσία επίτευξης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του καθεστώτος της περιοχής, η Κύπρος θεωρεί ότι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας από την Πρίστινα είναι παράνομη.

Ενημέρωσα τον κ. Ντάτσιτς για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν τον Ιούλιο του 2017 όταν οδηγηθήκαμε σε αποτυχία στο Κραν Μοντανά. Ενημέρωσα, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που λειτουργούν ενάντια στα συμφέροντα όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ αλλά και των γειτονικών κρατών, και εξέφρασα την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης αλλά και του κυπριακού λαού γενικότερα, για τη σημαντική στήριξη της Σερβίας τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, όπως και σε άλλα θέματα.

Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον την ενημέρωση, τις απόψεις και εκτιμήσεις του κ. Ντάτσιτς για την κατάσταση και τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και ανταλλάξαμε απόψεις σε σχέση με το μέλλον της περιοχής. Θεωρούμε ότι η Σερβία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στον στόχο για επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και μέσα σε αυτό το πλαίσιο συγχαίρουμε τη Σερβία για τον σημαντικό της ρόλο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και λόγω ιστορικών δεσμών, ενδιαφέρεται για τα τεκταινόμενα στην περιοχή και είναι σημαντικό να εξετάσουμε – και θα το πράξουμε το αμέσως επόμενο διάστημα – πώς μέσα από κοινές δράσεις μπορούμε να συμβάλουμε στην εκπλήρωση κοινών στόχων και στην ενίσχυση, ιδιαίτερα, των οικονομικών και εμπορικών μας σχέσεων, κάτι που συζητήθηκε εν εκτάσει ανάμεσα στους Προέδρους των δύο χωρών.

Θα είναι μεγάλη μου χαρά να υποδεχθώ τον κ. Ντάντιτς στη Λευκωσία, το συντομότερο δυνατόν και προσβλέπω στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Κύπρο – κάτι που συμφωνήθηκε σε ανώτατο επίπεδο – να υπογραφεί, ανάμεσα σε άλλα, ένα Μνημόνιο που θα προνοεί την πραγματοποίηση τακτικών Πολιτικών Διαβουλεύσεων σε διάφορες θεματικές πολιτικής για θέματα που απασχολούν τα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών μας».

Από την πλευρά του ο κ. Ντάτσιτς, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είναι φίλος και υποστηρίζει θερμά τη Σερβία. Η Σερβία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία», είπε επισημαίνοντας τις ιστορικές, στενές σχέσεις των δύο χωρών.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία πρέπει να διατηρηθεί σε εντατικό επίπεδο «και σήμερα πήραμε εντολές να προετοιμάσουμε τη διακυβερνητική διάσκεψη στην Κύπρο με τη συμμετοχή των Προέδρων των δύο χωρών.

Θα έχουμε ανταλλαγή πληροφοριών και διαβουλεύσεις για τα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην εξωτερική πολιτική με σκοπό την αλληλοβοήθεια».

Ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη ότι «είμαστε ευγνώμονες στα αδέλφια μας Κύπριους που σε όλα τα διεθνή φόρα με συνέπεια τηρούν θέση αρχής» στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

Σημείωσε τέλος ότι «οι σχέσεις μας με την Κύπρο αποτελούν προτεραιότητα» και παρότρυνε τους Σέρβους πολίτες να επισκέπτονται τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, επισύροντας την προσοχή τους  όπως αποφεύγουν τουριστικά γραφεία που μπορεί να διοργανώνουν ταξίδια προς τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Πηγή: pio.gov.cy