Οι υπουργοί ΕΕ-ΗΠΑ συζήτησαν την απαλλαγή βίζας για τους πολίτες 5 χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας

Οι υπουργοί ΕΕ-ΗΠΑ συζήτησαν την απαλλαγή βίζας για τους πολίτες 5 χωρών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας

Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξήγαγαν συνομιλίες στην Ουάσιγκτον για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας της ΕΕ για απαλλαγή από την υποχρέωση βίζας των ΗΠΑ για πέντε χώρες στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Βουλγαρία.

Από τα σημερινά 28 κράτη μέλη της ΕΕ, οι πολίτες των 23 χωρών μπορούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ χωρίς βίζα. Οι πέντε εξαιρούμενες χώρες είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Πολωνία και η Ρουμανία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν για τη σημασία της προώθησης αμοιβαίων ταξιδιών χωρίς θεώρηση βίζας, στο πλαίσιο των αντίστοιχων νομικών τους πλαισίων και, μετά την πιο πρόσφατη τριμερή συνεδρίαση για την αμοιβαιότητα των θεωρήσεων, χαιρετίζεται η πρόοδος των πέντε ενδιαφερομένων κρατών μελών προς την εκπλήρωση των θεσμοθετημένων απαιτήσεων του προγράμματος απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ” σημειώνεται στην κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ μετά τη συνεδρίαση.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Matthew Whitaker και ο Υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας κ. Kirstjen Nielsen, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και οι αρμόδιοι υπουργοί Αυστρίας και Ρουμανίας που εκπροσωπούν την Προεδρία της ΕΕ.

Το αμερικανικό δίκαιο απαιτεί να πληρούται ένα ελάχιστο όριο απόρριψης θεώρησης πριν από την είσοδο μιας χώρας στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης.

Η ΕΕ λειτουργεί με βάση την αρχή ότι πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση για όλους τους πολίτες του μπλοκ.

Το 2017, ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει απαιτήσεις θεώρησης για τους πολίτες των ΗΠΑ, εκτός αν έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα αυτό. Η Επιτροπή αρνήθηκε, λέγοντας ότι αυτό θα ήταν αντιπαραγωγικό, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ανάλογα με την πρόοδο.

Το ερώτημα τέθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον από την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ekaterina Zaharieva.

Μετά τις συνομιλίες της Υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo ανέφερε σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ, ότι η Ekaterina Zaharieva σημείωσε: «Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη χώρα μας στη διαδικασία μείωσης του αριθμού των αρνητικών θεωρήσεων των ΗΠΑ για βούλγαρους πολίτες, γεγονός που αποτελεί ένα από τα κριτήρια ένταξης στο Πρόγραμμα».

«Φυσικά, προσπαθούμε, σε στενή συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία στη Σόφια, να ενημερώσουμε τους Βούλγαρους πολίτες για τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν προκειμένου να αποκτήσουν θεώρηση», κατέληξε η Υπουργός ./IBNA

(Φωτογραφία: Clive Leviev-Sawyer)