Οι τρείς προτεραιότητες της Αθήνας

Οι τρείς προτεραιότητες της Αθήνας

Τρία κρίσιμα ζητήματα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα η Ελληνική κυβέρνηση στην νέα φάση, την λεγόμενη “μεταμνημονιακή εποχή”, που αφορούν μεγάλο κομμάτι των πολιτών της χώρας. Πρόκειται για τις οφειλές προς το δημόσιο, την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Τον σχεδιασμό της Αθήνας για το επόμενο διάστημα αποφάσισε χθες το υπουργικό συμβούλιο.

Οφειλες στο δημόσιο και προστασία της κατοικίας σε πρώτο πλάνο για την Αθήνα

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο αποφασίστηκε η παράταση του λεγόμενου “εξωδικαστικού συμβιβασμού” έως τις 31/12/2019 παράλληλα με σειρά διευκολύνσεων προκειμένου περισσότεροι οφειλέτες να αποκτήσουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Ένα ζήτημα ιδιαιτέρως κρίσιμο για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος αλλά και της οικονομίας.  Σημαντική “ανάσα” είναι και η προστασία των οφειλετών που θα ενταχθούν στον μηχανισμό από πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Παράλληλα δίνεται παράταση δυο μηνών στον σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στόχος του οικονομικού επιτελείου και του Μεγάρου Μαξίμου είναι έως τις 28 Φεβρουαρίου να έχει οριστικοποιηθεί το νέο πλαίσιο που αφενός θα έχει χαρακτήρα συνολικής προστασίας της στέγασης και αφετέρου θα ενισχύει τους πιο αδύναμους μέσα από το στεγαστικό επίδομα.

“Αγκάθι” είναι η περίπτωση που κάποιος κάνει αίτηση για ένταξη στον νόμο μετά από την 1η Μαρτίου οπότε υπάρχει περίπτωση να να προχωρήσει ο πλειστηριασμός ακόμη και πρώτης κατοικίας εαν ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί σε περίπτωση εκδίκασης να καταβάλλει το οφειλόμενο ποσό. Άλλος ένας προβληματισμός εχει να κάνει με την μείωση του ορίου προστασίας που σήμερα είναι 180.000 αντικειμενική αξία της κατοικίας για έναν ενήλικο.

Τέλος Ιανουαρίου η αύξηση του κατώτατου μισθού

Σύμφωνα με την υπουργό εργασίας στο τέλος του Ιανουαρίου θα ληφθούν και οι αποφάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ακολουθήσει όπως όλα δείχνουν, σε μεγάλο βαθμό,  το μοντέλο της Πορτογαλίας.  Η πρώτη αύξηση στον κατώτατο μισθό από το 2010 και την εφαρμογή των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής έχε ως βασική τομή τον εννιαίο χαρακτήρα, αφού καταργείται η υποχρέωση των μνημονιακών προγραμμάτων του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτων των 25 ετών. Τις ερχόμενες ημέρες αναμένεται  το πόρισμα επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που διερευνά τις επιπτώσεις της αύξησης στην αγορά και στην οικονομία.

Ένταση λόγω “βροχής” τροπολογιών στην βουλή

Στο μεταξύ ένταση προκλήθηκε στο κοινοβούλιο εξαιτίας του όγκου των τροπολογιών που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση, με το ΚΚΕ και το Ποτάμι να καταγγέλουν την διαδικασία και να αποχωρούν. Μετά τις διμαρτυρίες ο πρόεδρος της βουλής πρότεινε η συζήτηση και η ψήφιση να συνεχιστούν και αύριο, με την αντιπολίτευση να συμφωνεί./IBNA