Οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας εντείνονται, ο Zaev επιβεβαιώνει την επίσκεψη Τσίπρα

Οι συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας εντείνονται, ο Zaev επιβεβαιώνει την επίσκεψη Τσίπρα

Τα ΜΜΕ και τα Σκόπια ανέφεραν, αναφέροντας πηγές από την κυβέρνηση της Αθήνας, ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να επισκεφθεί τα Σκόπια τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ενώ ο Zoran Zaev αναμένεται να ανταποδώσει αυτή την επίσκεψη στο άμεσο μέλλον. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας επιβεβαίωσε τις επισκέψεις, χωρίς ωστόσο να δώσει ημερομηνίες.

«Έχει επιβεβαιωθεί ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να ανταλλάξουν επισκέψεις. Δεν έχουμε αποφασίσει τίποτα για τις ημερομηνίες, αλλά μόλις συμφωνήσουμε θα παράσχουμε περισσότερες λεπτομέρειες», είπε ο Zaev.

Εν τω μεταξύ, πιστεύεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από μια ομάδα επιχειρηματιών από τους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των κατασκευών.

Πριν από την επίσκεψη αυτή, η Έλληνίδα υφυπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστόπολου θα επισκεφθεί τα Σκόπια και θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Zaev, τον υπουργό Εξωτερικών Nikola Dimitrov και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση, Bujar Osmani.

Ο αναλυτής για τις οικονομικές υποθέσεις και σύμβουλος της κυβέρνησης, ο Fatmir Bytyci αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος. Σύμφωνα με τον ίδιο, από πέρυσι, όταν οι δύο χώρες συμμετείχαν σε συζητήσεις για το θέμα του ονόματος, ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε κατά 20%.

“Αναμένουμε ότι οι εισαγωγές και οι εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών θα αυξηθούν”, λέει ο Bytyci.

Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ ετησίως. Η Ελλάδα εξάγει 450 εκατομμύρια ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ η τελευταία εξάγει προϊόντα αξίας 150 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα. Η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει επίσης την ανάπτυξη της συνεργασίας και σε άλλους τομείς./ibna