Οι πρώτες δικαστικές κλήσεις για εγκλήματα του UCK

Οι πρώτες δικαστικές κλήσεις για εγκλήματα του UCK

Το διεθνές ειδικό δικαστήριο για τα εγκλήματα του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου (UCK) άρχισε να ασχολείται σοβαρά με τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Αλβανοί την περίοδο 1998-2000 στο Κόσσοβο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν κληθεί συνολικά εφτά πρώην μαχητές του UCK να παρουσιαστούν στην εισαγγελία του δικαστηρίου στην Χάγη για να καταθέσουν, χωρίς να διευκρινίζεται αν καλούνται ως μάρτυρες ή ως κατηγορούμενοι.

Μεταξύ αυτών που έλαβαν δικαστική κλήση είναι και ο πρώην πρόεδρος του στρατιωτικού δικαστηρίου  του UCK, Sokol Dobruna ο οποίος το 1998 είχε καταδικάσει σε θάνατο τον δήμαρχο της πόλης Suva Reka, Blerim Kuchi. Η απόφαση αυτή δεν εκτελέστηκε και ο Kuchi σήμερα είναι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος “Συμμαχία για το μέλλον του Κοσσόβου”.

Το ειδικό δικαστήριο για τον UCK ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια με εντολή να εξετάσει εγκλήματα κατά των  Σέρβωνκαι μη Αλβανών για τα οποία κατηγορείται ο UCK.Η σύσταση του δικαστηρίου είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην Πρίστινα όπου εκφράζονται φόβοι ότι στο εδώλιο του κατηγορουμένου μπορεί να βρεθούν και πολιτικές προσωπικότητες στο Κόσσοβο που σήμερα ασκούν την εξουσία. Καθοριστικής σημασίας γεγονός για την λειτουργία του δικαστηρίου αποτέλεσε ο διορισμός, τον περασμένο Απρίλιο,  στην θέση του Γενικού εισαγγελέα, του αμερικανού εισαγγελέα Jack Smithο οποίος εντατικοποίησε τις έρευνες και έτσι άρχισαν να φτάνουν δικαστικές κλήσεις.

Από το 1998 μέχρι και το 2000 εξαφανίστηκαν εκατοντάδες Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοί και η τύχη τους μέχρι σήμερα αγνοείται. Σύμφωνα με σύλλογο συγγενών αγνοούμενων Σέρβων, αγνοείται η τύχη 1300 πολιτών του Κοσσόβου σερβικής εθνότητας. Τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού αναφέρουν ότι από τους αγνοούμενους μη Αλβανούς 530 είναι Σέρβοι και 300 ανήκουν σε άλλες εθνικές κοινότητες, κυρίως των Ρομά. Το ενδιαφέρον στοιχείο που παρουσιάζει ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός είναι ότι το 75% των μη Αλβανών εξαφανίστηκαν μετά την είσοδο των νατοϊκών δυνάμεων τον Ιούνιο του 1999. Οι σερβικές αρχές υποθέτουν ότι οι Σέρβοι που αγνοούνται  δολοφονήθηκαν από μαχητές του UCK είτε σταλθήκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη βόρεια Αλβανία όπου τους αφαιρέθηκαν όργανα του σώματος τους τα οποία στη συνέχεια πουλήθηκαν ως μοσχεύματα σε διάφορες κλινικές του κόσμου./IBNA