Οι λεπτές ισορροπίες στο Ελληνικό κοινοβούλιο μετά την Συμφωνία των Πρεσπών

Οι λεπτές ισορροπίες στο Ελληνικό κοινοβούλιο μετά την Συμφωνία των Πρεσπών

Νέα κατάσταση λεπτών ισορροπιών αλλά και αυξημένης ευθύνης για τους βουλευτές στο Ελληνικό κοινοβούλιο προκαλεί η απόφαση του προεδρείου της βουλής για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για κάθε νομοθέτημα που θα κατατίθεται από την κυβέρνηση.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσαν σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της βουλής Νίκος Βούτσης και η αντιπρόεδρος Τασία Χριστοδουλοπούλου. “Είναι μια νέα πρακτική που δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η κυβέρνηση στηρίζεται απολύτως στην πλειοψηφία του κοινοβουλίου”, τόνισε ο Νίκος Βούτσης.

Για απώλεια δεδηλωμένης μιλάει η αντιπολίτευση.

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης με αφορμή νομοσχέδιο του υπουργείου διοικητικής ανασυγκρότησης, το οποίο σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία απορρίφθηκε χθες επί της αρχής, εξαιτίας της απουσίας του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Το προεδρείο αποφάσισε σήμερα την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαμαρτύρονται.  Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε εν τέλει με 153 ψήφους υπερ.

Το “παζλ” της νέας κατάστασης στο Ελληνικό κοινοβούλιο

Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση μετά την αποχώρηση του Π. Καμμένου από την πλειοψηφία η οποία μετράει 146 βουλευτές, από τους 151 που απαιτούνται για την απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, η βουλή βρίσκεται μπροστά στο εξής “παράδοξο”:

Η κυβέρνηση έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης προ δυο εβδομάδων μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ενώ τον Δεκέμβριο 153 βουλευτές είχαν εγκρίνει τον προϋπολογισμό που θεωρείται άτυπη στήριξη στην κυβέρνηση.

Ωστόσο, η πλειοψηφία των βουλευτών της συμπολίτευσης δεν υφίσταται αφού η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ απαριθμεί 145 βουλευτές. Την ίδια στιγμή οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι πλέον 16 και οι οποίοι  δεν μπορούν να εκπροσωπηθούν στις ψηφοφορίες, παρά μόνο στις ονομαστικές, αφού δεν έχουν κοινοβουλευτική ομάδα.

Μετά το ΠΟΤΑΜΙ οι ΑΝΕΛ;

Στις επόμενες ημέρες μάλιστα δεν αποκλείεται αυτός ο αριθμός να αυξηθεί αφού είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο διάλυσης της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ εφόσον ο Θ. Παπαχριστόπουλος παραδώσει την έδρα του μετά την στήριξη του στην Συμφωνία των Πρεσπών παρά την αντίθετη απόφαση του Π. Καμμένου.

Ήδη η Κ.Ο. του Ποταμιού έχει διαλυθεί μετά τις αποχωρήσεις των Δανέλλη, Αμυρά και Ψαριανού, με τον πρώτο να στηρίζει την κυβέρνηση και τους άλλους δυο να διαφωνούν με την στήριξη της Συμφωνίας από το Ποτάμι.

Αισιοδοξία για προοδευτικές πλειοψηφίας από την κυβέρνηση

Αυτή η νέα κατάσταση προφανώς δεν προκαλεί ευχαρίστηση στην κυβέρνηση, ωστόσο όπως εκτιμούν συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,  τα νομοθετήματα με κοινωνική κατεύθυνση στο πλαίσιο της “μεταμνημονιακής εποχής” θα εγκρίνονται και από βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνοντας συνθήκες προοδευτικής πλειοψηφίας./IBNA