Οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια τελική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις προσπάθειές τους για μια τελική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν εντείνει όσο ποτέ τις προσπάθειές προκειμένου το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία να λύσουν τις διαμάχες τους.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, έστειλε δύο επιστολές στον πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaci. Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Thaci έλαβε επίσης μια άλλη επιστολή από τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden.

Μέσω αυτής της επιστολής, οι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ υποστηρίζουν τη λύση που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία.

«Εκτιμώ τον χρόνο που ήμουν σε θέση να περάσω μαζί σας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου το περασμένο Σαββατοκύριακο. Το Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει απίστευτη πρόοδο από τότε που κέρδισε την ανεξαρτησία του, κυρίως χάρη στην ηγεσία και τη συμβολή σας. Ωστόσο, η ασφάλεια, η οικονομική προοπτική και το διεθνές καθεστώς της χώρας πρέπει να ενισχυθούν και αυτή είναι μια άποψη που είμαι βέβαιος ότι μοιράζεστε κι εσείς.

Μια συνολική συμφωνία με τη Σερβία που θα οδηγήσει στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου θα αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα που θα συμβάλει στην επίτευξη όλων αυτών των πραγμάτων. Σας εύχομαι καλή τύχη για την επίτευξη αυτού του στόχου. Γνωρίζετε ότι η δέσμευσή μου για το Κοσσυφοπέδιο είναι μεγάλη και θα συνεχίσω να προσφέρω τη συμβολή μου στον λαό του Κοσσυφοπεδίου», αναφέρεται στην επιστολή.

Επί του παρόντος, οι συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας έχουν ανασταλεί λόγω των δασμών που επέβαλε η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ramush Haradinaj στις εισαγωγές της Σερβίας.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν καλέσει το Κοσσυφοπέδιο να θέσει τέρμα στην απόφαση αυτή προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια τελική συμφωνία./ΙΒΝΑ