Οι εκλογές στην Τουρκία και ο εφιάλτης του δεύτερου γύρου του Erdogan

Οι εκλογές στην Τουρκία και ο εφιάλτης του δεύτερου γύρου του Erdogan

Mια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις της ιστορίας της ζει την Κυριακή στις 24 Ιουνίου η Τουρκία, καθώς ο  νικητής των εκλογών θα αναλάβει ένα αξίωμα με μεγάλες εκτελεστικές εξουσίες τις οποίες οι ψηφοφόροι ενέκριναν στο περυσινό συνταγματικό δημοψήφισμα.

Φαβορί των εκλογών είναι ο Recep Tayyip Erdogan που με μεγάλη πιθανότητα θα κερδίσει το πολυπόθητο για τον ίδιο 50.1% όμως το ποσοστό που πρέπει να πάρει είναι μεγάλο και υπάρχουν κάποιοι πολιτικοί αναλυτές που προβλέπουν πως θα αναγκαστεί να αναμετρηθεί με πολιτικό αντίπαλο τον Muharrem Ince στον δεύτερο γύρο.

Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας  με το νέο Σύνταγμα, θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα με ισχύ νόμου, να διορίζει την κυβέρνηση και αντιπροέδρους καθώς και ανώτατους δικαστές. Να διαλύει το Κοινοβούλιο και να οδηγεί τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.

O Erdogan αντίπαλος του εαυτού του.

Στις εκλογές αυτές βασικό θέμα που απασχολεί τους ψηφοφόρους είναι η οικονομία της Τουρκίας που δείχνει σημάδια πιθανής κρίσης. Μπορεί η ανάπτυξη να ανακοινώθηκε πως έχει φτάσει στο 7% όμως η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων που αναγκάστηκε να ανακοινώσει η Κεντρική Τράπεζα για να σταματήσει την υποτίμηση της τουρκικής λίρας, θεωρείται σίγουρο πως θα μειώσει κάθετα τους ρυθμούς ανάπτυξης. Όποιος και να είναι ο νικητής των εκλογών θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα. Το 2002 ο Erdogan ήρθε στην εξουσία μετά την οικονομική κρίση του 2001 και έμεινε στην εξουσία λόγω της σωστής οικονομικής πολιτικής που τριπλασίασε το κατά κεφαλήν εισόδημα των Τούρκων. Στην κρίσιμη καμπή της τουρκικής οικονομίας ο Τούρκος Πρόεδρος υπόσχεται πως πάλι μπορεί να τα καταφέρει. Το ερώτημα είναι αν οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα τον εμπιστευτούν για άλλη μια φορά.

Οι αντίπαλοι του Erdogan

O βασικός αντίπαλος του Τούρκου Προέδρου είναι ο  Muharrem Ince, ένας  καθηγητής Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο οποίος είναι ο υποψήφιος του κύριου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Στις εκλογές συμμετέχει και η «λύκαινα» της Τουρκίας, η Meral Aksener.  Είναι επικεφαλής του νέου εθνικιστικού κόμματος «Ιγί»  και είναι δημοφιλής τόσο μεταξύ των νέων όσο και μεταξύ των Τούρκων της εργατικής τάξης. Πάντως η Aksener με την επιμονή της στην υποψηφιότητα της  είναι αυτή που χάλασε τα σχέδια των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης για να έχουν έναν και μοναδικό υποψήφιο τον Abdullah Gul. Η απόφαση της ουσιαστικά διευκόλυνε τον εκλογικό αγώνα του Erdogan.

Ο πρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος ΗDP Selahattin Demirtas, που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές της Αδριανούπολης εδώ και 20 μήνες,  είναι υποψήφιος και κάνει προεκλογικό αγώνα μέσα από το κελί του μέσω του διαδικτύου.

Ο Temel Karamolaoglu,ο ηγέτης του ισλαμιστικού Κόμματος της Ευδαιμονίας ( Saadet Partisi), είναι επίσης υποψήφιος και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό επικριτή του Erdogan παρά το γεγονός ότι τα κόμματά τους μοιράζονται τις ίδιες ιδεολογικές ρίζες.

Το όριο του 10% στις βουλευτικές εκλογές

Οι Κούρδοι θα κρίνουν την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Το τουρκικό σύνταγμα απαιτεί τα κόμματα να έχουν λάβει τουλάχιστον 10% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο για να μπουν στο κοινοβούλιο, ένας νόμος που ευνοεί τα μεγαλύτερα κόμματα. Με το νέο Σύνταγμα υπάρχουν συμμαχίες άρα τα μικρά κόμματα που συνεργάζονται με τα μεγάλα θα μπορούν να εκπροσωπηθούν.

Το ΗDP που δεν συμμετέχει σε κάποια συμμαχία θα πρέπει να ξεπεράσει το όριο του 10% . Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει τότε η πλειοψηφία θα βρίσκεται στη συμμαχία AKP-MHP.

Ο πιθανός δεύτερος γύρος θεωρείται πλήγμα για τον Erdogan

Τo σίγουρο πάντως είναι πως ο Erdogan θα εξασφαλίσει τις περισσότερες ψήφους την Κυριακή, υπάρχει όμως  η πιθανότητα να μην εκλεγεί από τον πρώτο γύρο. Τότε θα υπάρξει ο δεύτερος γύρος μόνο των προεδρικών εκλογών στις 8 Ιουλίου.

Ο πιο πιθανός αντίπαλός του θα είναι  Muharrem Ince και τότε «ο Erdogan θα μπει σε έναν δεύτερο γύρο με την παραδοσιακή του εικόνα του κυρίαρχου και αήττητου να έχει πληγεί σοβαρά», σύμφωνα με τον Κεμάλ Κιριστζί του Brookings Institution.

«Για πρώτη φορά πάμε σε εκλογές χωρίς σίγουρο αποτέλεσμα. Με τον Ince για πρώτη φορά ανεβαίνουν τα ποσοστά του CHP όμως παρατηρείται μια εντυπωσιακή υποχώρηση στα ποσοστά της Aksener. Ο Demirtas δεν ανεβαίνει. Η εικόνα δείχνει πως οι εκλογές της 24ης Ιουνίου θα έχουν πολλές εκπλήξεις που θα τις μάθουμε όταν ανοίξουν οι κάλπες» αναφέρει ο Abdulkadir Selvi στην εφημερίδα  Ηurriyet.

Στις εκλογές αυτές έχει σημασία και το τί θα κάνουν οι νέοι ψηφοφόροι. Οι νέοι ηλικίας 18-19 ετών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά είναι 1 εκατομμύριο. Στις εκλογές αυτές ο αριθμός των ψηφοφόρων είναι 59.3 εκατομμύρια  αναφέρει ο Sedat Ergin στην  Ηurriyet.

Η Κωνσταντινούπολη, η Άγκυρα και οι Τούρκοι του εξωτερικού ο στόχος του Erdogan.

Στο δημοψήφισμα του 2017 ο Erdogan έχασε το προπύργιο του. Το 48.65% των ψηφοφόρων είπαν «ναι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση που υποστήριζε ο Τούρκος Πρόεδρος ενώ 51.35% είπαν «όχι». Ήταν η πρώτη ήττα του Erdogan στην Κωνσταντινούπολη από την ημέρα που εξελέγη δήμαρχος το1994.

Στην προεκλογική εκστρατεία το επιτελείο του έδωσε μεγάλο βάρος στην πόλη αυτή των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.

Δεύτερος στόχος είναι η Άγκυρα που πάλι το 2017 έχασε για πρώτη φορά μετά το 1994  καθώς το 48.87 είπαν «ναι» στην επιλογή Erdogan. Ο Erdogan τους προηγούμενους μήνες με εσωκομματικές διαδικασίες «καθαίρεσε» τους εκλεγμένους δημάρχους των δυο αυτών πόλεων ως «τιμωρία» για την ήττα και έχοντας την ελπίδα πως θα ανατρέψει το αποτέλεσμα στις εκλογές αυτές. Το αποτέλεσμα της απόφασης του θα είναι αυτή που θα κρίνει και το αποτέλεσμα.

Μεγάλη ελπίδα του τούρκου προέδρου είναι και οι τούρκοι ψηφοφόροι του εξωτερικού. Οι κάλπες στα προξενεία και στις πρεσβείες της Τουρκίας έκλεισαν και ψήφισαν τα 3 εκατομμύρια των τούρκων ψηφοφόρων που ζουν εκτός Τουρκίας. Συνήθως οι τούρκοι του εξωτερικού ψηφίζουν Erdogan με ποσοστό που ξεπερνά το 60% και αυτό ανεβάζει τον μέσο όρο του εκλογικού αποτελέσματος υπέρ του τούρκου προέδρου κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα./IBNA