Οι εδαφικές ανταλλαγές μπορούν να ξυπνήσουν παλιούς δαίμονες στα Βαλκάνια

Οι εδαφικές ανταλλαγές μπορούν να ξυπνήσουν παλιούς δαίμονες στα Βαλκάνια

Οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας αναμένεται να αρχίσουν αυτή την εβδομάδα. Το ζήτημα της διόρθωσης των συνόρων που συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Hashim Thaci και του Σέρβου ομόλογό του, Aleksandar Vucic, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι, ωστόσο αυτή η ιδέα απορρίπτεται έντονα από τον Πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ramush Haradinaj, και τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Πρίστινα.

Ο Haradinaj έχει δηλώσει ότι οι εδαφικές ανταλλαγές θα μπορούσαν να ξυπνήσουν παλιούς δαίμονες στα Βαλκάνια.

“Οι αλλαγές συνόρων θα μπορούσαν να αποδειχθούν επικίνδυνες”, δήλωσε ο Hardinaj.

Ο ηγέτης του Κόμματος Αυτοπροσδιορισμού, Albin Kurti, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Hashim Thaci και η συνοδεία του επιμένουν σε εδαφικές ανταλλαγές με τη Σερβία.

“Αν μας βάλουν μπροστά σε ένα τετελεσμένο γεγονός υπογράφοντας συμφωνία που επηρεάζει τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου, τότε αυτό θα αντιμετωπιστεί με τεράστιες διαμαρτυρίες”, είπε ο Kurti.

Οι αναλυτές στην Πρίστινα αναφέρουν ότι οι αλλαγές συνόρων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την περιοχή.

Ο καθηγητής και αναλυτής Gjon Culaj αναφέρει ότι οι εδαφικές ανταλλαγές θα μπορούσαν να επαναφέρουν νέες συγκρούσεις στην περιοχή.

«Αυτό θα ακολουθηθεί επίσης από αιτήματα Αλβανών της Μακεδονίας που θα ζητήσουν απόσχιση. Κάτι παρόμοιο θα μπορούσε να συμβεί και στο Σαντζάκ (Sandjak) και τη Βοϊβοντίνα (Vojvodina)», λέει ο Culaj.

Ο Culaj δήλωσε ότι το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου έχει εγκρίνει ψήφισμα σχετικά με τις συνομιλίες με τη Σερβία. Σύμφωνα με το ψήφισμα αυτό, το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα. Το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι η συμφωνία πρέπει να οδηγήσει σε αμοιβαία αναγνώριση και στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στον ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνομιλίες μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας ανεστάλησαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να εισαγάγει νέα τιμολόγια για τα εμπορεύματα που προέρχονται από τη Σερβία.

Την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, οι οποίες δήλωσαν ότι αν το Κοσσυφοπέδιο δεν αναστείλει αυτά τα τιμολόγια θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις.

Μερικοί ηγέτες στην Πρίστινα είναι έτοιμοι να άρουν τον φόρο, αλλά ο πρωθυπουργός Haradinaj είναι αντίθετος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φόρος θα αρθεί μόλις η Σερβία αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου./IBNA