Οι δασμοί του Κοσσόβου προκάλεσαν στη Σερβία ζημία 35 εκατομμυρίων ευρώ

Οι δασμοί του Κοσσόβου προκάλεσαν στη Σερβία ζημία 35 εκατομμυρίων ευρώ

Οι δασμοί της τάξης του 100% που επέβαλε η κυβέρνηση του Κοσσόβου στις 21 Νοεμβρίου, για τα εισαγόμενα προϊόντα από την Σερβία άρχισαν ήδη να  προκαλούν αρνητικές συνέπειες στην σερβική οικονομία. Οι εξαγωγές προς το Κόσσοβο  έχουν διακοπεί εντελώς με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα 2662 σερβικές επιχειρήσεις που πλάσαραν τα προϊόντα τους στην αγορά του Κοσσόβου.

Όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Rasim Ljajic από την ημέρα της επιβολής των μέτρων μέχρι σήμερα οι άμεσες απώλειες για την Σερβία ανέρχονται στα  34,6 εκατομμύρια ευρώ. Ο κ. Ljajic επισήμανε ότι η απόφαση της Πρίστινα οδήγησε στην αύξηση της παραοικονομίας και στην αναβίωση των δικτύων λαθρεμπορίας κυρίως στο βόρειο τμήμα του Κοσσόβου όπου πλειοψηφία αποτελεί ο σερβικός πληθυσμός. Φαινόμενα λαθρεμπορίας παρατηρούνται και στο νότο όπου κάποια σερβικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης (μπισκότα, σοκολάτες, απορρυπαντικά…) πωλούνται στην μαύρη αγορά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι ετήσιες εμπορικές συναλλαγές Σερβίας – Κοσσόβου έφταναν περίπου τα 460 εκατομμύρια ευρώ. Η Σερβία εξήγαγε στο Κόσσοβο προϊόντα αξίας 430 εκατομμυρίων ευρώ ενώ οι εισαγωγές από το Κόσσοβο κυμαίνονταν γύρω στα 23 εκατομμύρια ευρώ. Οι σερβικές επιχειρήσεις εξήγαγαν στο Κόσσοβο πετρελαιοειδή, ηλεκτρική ενέργεια, χημικά, οικοδομικά υλικά, αρτοσκευάσματα, γάλα, ζάχαρη… Από το Κόσσοβο η Σερβία εισήγαγε χαλκό, πλαστικά, φρούτα και δέρματα./ΙΒΝΑ