Οικονομικός πόλεμος Κοσσυφοπεδίου Σερβίας

Οικονομικός πόλεμος Κοσσυφοπεδίου Σερβίας

Οι σχέσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας τέθηκαν πάλι σε ένταση. Η απόφαση που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου για την παρεμπόδιση αγαθών που προέρχονται από τη Σερβία προκάλεσε αντιδράσεις από το Βελιγράδι και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Enver Hoxhaj δήλωσε ότι η απόφαση αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων του Κοσσυφοπεδίου.

“Η Σερβία συνεχίζει την επιθετική της εκστρατεία εναντίον του Κοσσυφοπεδίου στη διεθνή σκηνή. Υπονομεύει επίσης τη διαδικασία ομαλοποίησης. Για να υπερασπιστούμε τα ζωτικά μας συμφέροντα, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τους δασμούς στο 100%. Περαιτέρω μέτρα θα ανακοινωθούν σύντομα! “, Hoxhaj δημοσιεύτηκε στο Twitter.

Η απόφαση της Τετάρτης αναμένεται να προκαλέσει περαιτέρω ένταση μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic συναντήθηκε με τους πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Κίνας και της Ρωσίας για να συζητήσουν τα νέα μέτρα από το Κοσσυφοπέδιο και στη συνέχεια συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συζητήσει το νόμο που επιβλήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο.

Στα σέρβικα μέσα ενημέρωσης, ο Vucic δήλωσε, ότι η Πρίστινα θέλει να επιτύχει ορισμένους στόχους εισάγοντας αυτούς τους νόμους.

“Ο πρώτος στόχος είναι να αναγκάσει το Βελιγράδι να συνθηκολογήσει και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου Ο δεύτερος στόχος είναι να διεξαχθεί εθνοκάθαρση στους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου. Ο τρίτος στόχος είναι να αναγκάσει τη διεθνή κοινότητα να κάνει παραχωρήσεις σχετικά με τη διαδικασία απελευθέρωσης των θεωρήσεων βίζας και ο τέταρτος να προκαλέσει συγκρούσεις και να προκαλέσει αποσταθεροποίηση της περιοχής “, δήλωσε ο Vucic.

Ο Σέρβος πρόεδρος απέρριψε την πιθανότητα ότι «τα μέτρα που εισήγαγε η Πρίστινα αποτελούν αντίποινα ενάντια στην αποτυχία να γίνει μέλος της Ιντερπόλ».

Ο Vucic ανέφερε ότι το Βελιγράδι προβλέπει πιθανά μέτρα αντιμετώπισης, αλλά «δεν υπάρχει τρόπος να αναλάβουμε παρόμοιες ενέργειες». “Δεν θα παραβιάσουμε τη συμφωνία της CEFTA και δεν θα παραβιάσουμε τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης”, πρόσθεσε ο Σέρβος πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Federica Mogherini, ζήτησε χθες από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να καταργήσει αμέσως τους δασμούς των 100% για εμπορεύματα που εισάγονται από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Λαμβάνοντας το γεγονός αυτό ως “παραβίαση της συμφωνίας CEFTA”, η Mogherini δήλωσε ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και του Κοσσυφοπεδίου.

“Η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αυξήσει τον φόρο επί των εμπορευμάτων από τη Σερβία και τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη στο 100% αποτελεί σαφή παραβίαση της Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών της Κεντρικής Ευρώπης (CEFTA) και του πνεύματος της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Κοσσυφοπέδιο. Αυτό επιδεινώνει περαιτέρω την κατάσταση μετά την αρχική επιβολή αύξησης φόρου 10% την περασμένη εβδομάδα. Η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να ανακαλέσει αμέσως αυτές τις αποφάσεις “, είπε./IBNA