Οικοδόμηση πολυεπίπεδης συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη η 3η Διασυνοριακή Συνεργασία

Οικοδόμηση πολυεπίπεδης συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη η 3η Διασυνοριακή Συνεργασία

Στη Θεσσαλονίκη, 3 και 4 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί η 3η Υπουργική Διασυνοριακή Συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της πΓΔ της Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Η Διασυνοριακή Συνεργασία, μια πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 και συνεχίστηκε με την 2η Σύνοδο τον Οκτώβριο του 2017. Εκτός από τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εσωτερικών, ενώ στην 3η Σύνοδο θα συμμετάσχουν και οι Υπουργοί Μεταφορών των χωρών.

Η ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας και της πολυεπίπεδης διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των χωρών του Νότου της Βαλκανικής, μπορεί να επιτευχτεί τόσο με την ενίσχυση του διαλόγου όσο και με τη διερεύνηση προοπτικών περαιτέρω διασυνοριακής συνεργασίας για το συντονισμό και την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, όπως η προσφυγική και η μεταναστευτική κρίση, η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα, οι φυσικές καταστροφές κ.α.

Η δημιουργία και ανάπτυξη θετικής ατζέντας μέσω κοινών δράσεων, αλληλεγγύης και κατανόησης, θα βοηθήσει από τη μια πλευρά τη σύγκλιση των χωρών και από την άλλη θα άρει την καχυποψία που υπάρχει από τα χρόνια προβλήματα που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.

Η συμμετοχή των Υπουργείων Μεταφορών στη 3η Υπουργική Διασυνοριακή Συνεργασία ενισχύει την θετική ατζέντα των συνομιλιών και προχωρά στην υλοποίηση των σχεδιασμών για καλύτερη διασυνδεσιμότητα, σε εμπόριο, μεταφορές, τουρισμό, ενέργεια, καθώς και κοινές δράσεις για την εξεύρεση κοινών λύσεων για κοινά προβλήματα.

Από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Από τη Βουλγαρία θα συμμετάσχουν η ΥΠΕΞ Ekaterina Zaharieva και ο Υπουργός Εσωτερικών Valentin Radev, από την πΓΔ της Μακεδονίας ο ΥΠΕΞ Nikola Dimitrov, η Υφυπουργός Εσωτερικών Magdalena Nestorovska και η κυβερνητική Σύμβουλος για την πολιτική των μεταφορών Jasminka Kirkova. Τέλος από την Αλβανία θα συμμετάσχει ο ΥΠΕΞ Ditmir Bushati, η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Rovena Voda και ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Ενέργειας Artan Shkreli.

Στο περιθώριο της 3ης Διασυνοριακής Συνεργασίας θα υπάρξουν και διμερείς συναντήσεις μεταξύ των Υπουργών.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Nikola Dimitrov καθώς οι διαβουλεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο.

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται επίσης και η συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αλβανό ομόλογο του Ditmir Bushati, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας Αλβανίας./IBNA