Ξεμπλοκάρει επιτέλους ο ΤΑΡ στην Ελλάδα!

Ξεμπλοκάρει επιτέλους ο ΤΑΡ στην Ελλάδα!

Λύση σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν επί χρόνια 15.000 κάτοικοι της περιοχής, μέσω της υλοποίησης ενός αρδευτικού έργου που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα λειψυδρίας στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων, δεσμεύτηκαν ότι θα δώσουν άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Δήμος Καβάλας και η κοινοπραξία που διαχειρίζεται τον ΤAP, προκειμένου να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού.

Επίσης, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί άμεσα ομάδα εργασίας με στόχο την ταχύτερη ωρίμανση των μελετών και την τελική υλοποίηση των έργων, ο συνολικός προϋπολογισμός των οποίων προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στην περιοχή των Φιλίππων.

Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή αυτή υπάρχει σήμερα μια «τρύπα» περίπου 10 χιλιομέτρων, καθώς οι αντιδράσεις μικρής μερίδας κατοίκων εμπόδιζε την κατασκευή του έργου, την στιγμή που στο σύνολο του ο αγωγός TAP βαίνει προς ολοκλήρωση.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός ΤΑΡ επί ελληνικού εδάφους, καθώς η κατασκευή του έχει ήδη µπει στην τελική ευθεία µε στόχο εντός του 2019 να γίνει η δοκιμαστική έναρξη λειτουργίας και από το 2020 να αρχίσει η εµπορική λειτουργία τού έργου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, από 10 δισ. έως και 20 δισ. κ.µ. φυσικού αερίου, στην Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας.

Ο αγωγός TAP αποτελεί µια από τις πιο σηµαντικές για την ελληνική οικονοµία άµεσες ξένες επενδύσεις, καθώς το συνολικό ύψος της επένδυσης αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ, απασχολώντας στην φάση κατασκευής έως και 3.500 εργαζόμενους.

Από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους ο αγωγός διατρέχει όλη την Βόρεια Ελλάδα σε µήκος 550 χλµ., διασχίζοντας 13 Περιφέρειες, 30 Δήµους και 145 κοινότητες από τον Έβρο µέχρι την Καστοριά.

Στο µετοχικό κεφάλαιο του ΤΑΡ µετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Snam (20%), Fluxys (19%), Enagas (16%) και Axpo (5%)…. / IBNA