Ξεκινά ο τελευταίος γύρος των συζητήσεων

Ξεκινά ο τελευταίος γύρος των συζητήσεων

Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης καθώς και στις διαπραγματεύσεις για την τελική συμφωνία αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της 24ης Μαΐου, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών βρίσκονται ήδη στην Αθήνα. Άλλωστε, αύριο Τετάρτη ξεκινούν και οι συζητήσεις μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και των Ελλήνων υπουργών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ζητήματα που τίθενται, περιλαμβάνεται και το εναπομείναν ένα δισ. ευρώ από την προηγούμενη αξιολόγηση, το οποίο πρέπει να εκταμιευθεί μέχρι τις 15 Ιουνίου, ενώ φυσικά θα συζητηθεί η πορεία εφαρμογής των 88 προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

Οι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης θα επανέλθουν και στη συζήτηση για το τέλος του προγράμματος, ήτοι, την ελάφρυνση χρέους αλλά και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι, κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης, θα μετάσχει ο Poul Thomsen από πλευράς ΔΝΤ. Η προθεσμία που έχει τεθεί για την επίτευξη τελικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος είναι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Ωστόσο, οι συζητήσεις με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να καταλήξουν νωρίτερα, καθώς τα χρονικά περιθώρια για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ με την Ελλάδα, γίνονται ολοένα και στενότερα…. / IBNA