Ξεκινά έρευνες για υδρογονάνθρακες και η Ιταλία

Ξεκινά έρευνες για υδρογονάνθρακες και η Ιταλία

Έτοιμη να προχωρήσει σε έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου φαίνεται πως είναι η Ιταλία.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, όπως επισημαίνεται σε επίσημο δελτίο του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας, αναμένεται να «δεσμεύσει» μία έκταση 2.200 τετραγωνικών χλμ. στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας.

Η κίνηση αυτή ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», για την διεξαγωγή ερευνών στο Ιόνιο Πέλαγος φαίνεται πως έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, ακόμη και μέσα στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Ιταλός υπουργός Περιβάλλοντος, Sergio Costa, δήλωσε ότι δεν έχει υπογράψει και δεν πρόκειται να υπογράψει ποτέ το έγγραφο που θα δώσει την άδεια για την διεξαγωγή θαλάσσιων ερευνών.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις υπενθυμίζουν από την πλευρά τους τις προεκλογικές υποσχέσεις του «Κινήματος των 5 Αστέρων», το οποίο εξαρχής είχε τοποθετηθεί αρνητικά στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης θαλάσσιων ερευνών αλλά και κατά του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Adriatic Pipeline – TAP.

Tο «Κίνημα των 5 Αστέρων» και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Luigi Di Maio, σήμερα φαίνεται πως υπερασπίζονται την απόφαση αυτή, λέγοντας ότι η διεξαγωγή θαλάσσιων ερευνών είναι έργο και μάλιστα έχει εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού, Paolo Gentiloni.

Σε ότι αφορά στο νομικό πλαίσιο, η Συμφωνία περί Θαλάσσιας Οριοθέτησης του 1992 αναφέρει ότι ενδεχόμενη άδεια καθορίζεται με την επιφύλαξη τρίτων.

Εκκρεμεί, ωστόσο, η τελική συμφωνία μεταξύ της Ιταλίας και των χωρών με τις οποίες συνορεύει, την Αλβανία και την Ελλάδα.

Η Αθήνα, από την πλευρά της, έχει δώσει το «πράσινο φως» για την διεξαγωγή θαλάσσιων ερευνών στα ΝΔ της Κέρκυρας, σε περιοχή εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας και αναμένεται μέσα στο 2019 να νομοθετήσει για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, κατά δήλωση του Έλληνα αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου./IBNA