Ξεκίνησε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης

Ξεκίνησε η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης

Ιδεολογική και πολιτική κόντρα Τσίπρα- Μητσοτάκη

Την έναρξη των εργασιών της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της ολομέλειας της βουλής απόψε το βράδυ. Η πρώτη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε σήμερα το πρωί με την πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση να κορυφώνεται στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών. Μια συζήτηση που αναμένεται να οριοθετήσει σε μεγάλο βαθμό την σύγκρουση Αριστεράς και Δεξιάς στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τον τερματισμό των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τους βασικούς άξονες και στόχους της πρότασης αναθεώρησης που έχει καταθέσει η πλειοψηφία. Όπως υπογράμμισε, αυτοί είναι: Η ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, η εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, η κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ.

Όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση οι προτάσεις που έχει καταθέσει βρίσκουν σύμφωνους πολλούς βουλευτές και για αυτό τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μην θέσουν ζήτημα κομματικής πειθαρχίας αλλά να αφήσουν τους βουλευτές τους να ψηφίσουν ελεύθερα.

“Δεν έχουμε στόχο να επιβάλλουμε τις δικές μας προτάσεις αλλά αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε”, είπε από το βήμα του κοινοβουλίου.

Αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη

Για προσχηματική εργαλειοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, προτείνοντας την συμφωνία για αναθεώρηση 67 από τις 120 διατάξεων με την επόμενη βουλή να αποφασίζει για το περιεχόμενο τους. “Λογική Ρώσικης ρουλέτας” για το Σύνταγμα καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία εισηγήθηκε την συνταγματοποίηση δημοσιονομικού μηχανισμού για τον περιορισμό των ελλειμμάτων και την δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Κεντρικά σημεία της αντιπαράθεσης για τους επόμενους δυο μήνες που θα διαρκέσει ο διακομματικός διάλογος αναμένεται να είναι κατά κύριο λόγο η αλλαγή στις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, ο τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, η συνταγματική προστασία των δημόσιων αγαθών και της εργασίας, το άρθρο 16 για τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά και το περιεχόμενο του άρθρου “περί ευθύνης υπουργών”./IBNA