Ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil

Ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil

Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου ξεκίνησε η γεώτρηση της ExxonMobil  στο σημείο «Δελφίνη» με το γεωτρύπανο Stena IceMax. Το γεωτρύπανο συνοδεύεται από υποστηρικτικά πλοία που έφτασαν στο λιμάνι της Λεμεσού, ενώ στην περιοχή βρίσκονται και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα ενεργειακών πόρων Fransis Fannon που βρίσκεται στην Κύπρο, στη συνάντηση του με τον Υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργο Λακκοτρύπη, επανέλαβε την πάγια θέση των ΗΠΑ, περί αναγνώρισης του δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανάπτυξη του φυσικού της πλούτου.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αμέσως μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για παραγωγική συζήτηση τονίζοντας πως κοινός στόχος με τις ΗΠΑ είναι η αποτελεσματική ανάπτυξη των φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Francis Fannon σημείωσε ότι οι ΗΠΑ βλέπουν προοπτική στα ενεργειακά της Κύπρου, ενώ τόνισε πως  στηρίζουν τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων και είναι υπέρ του ακριβοδίκαιου διαμοιρασμού στο πλαίσιο μιας συνολικής λύσης.

Ο Francis Fannon είχε επισκεφθεί τις προηγούμενες μέρες το Ισραήλ, ενώ επόμενος σταθμός του είναι η Αίγυπτος./ΙΒΝΑ