Νομική Υπηρεσία: Εμπεριστατωμένη η έκθεση της Επιτροπής με ξεκάθαρα ευρήματα 

Νομική Υπηρεσία: Εμπεριστατωμένη η έκθεση της Επιτροπής με ξεκάθαρα ευρήματα 

του Μιχάλη Μιχαήλ

Ανακοίνωση κόντρα στα όσα ακούγονται τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, εξέδωσε η Νομική Υπηρεσία της χώρας αναφορικά με το πόρισμα για τη ΣΚΤ. Στο προσκήνιο και το παρασκήνιο το εν λόγω πόρισμα έχει τύχει κριτικής από όλα τα πολιτικά κόμματα, με σχετικές ανακοινώσεις, τοποθετήσεις στα πάνελ κτλ, ενώ από πλευράς κυβέρνησης «ανάγκασε» τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να επαναλάβει ότι ο ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του αναφορικά με τους χειρισμούς του στο ζήτημα.

Τι λέει η Νομική

Η Νομική Υπηρεσία ως όφειλε μέχρι ενός βαθμού, μέσα από τη δική της τοποθέτηση χαρακτηρίζει ως «ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη» την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα, με ξεκάθαρα ευρήματα τόσο για τους λόγους κατάρρευσης όσο και σε ποίους καταλογίζει ευθύνες. Επιπρόσθετα η Νομική Υπηρεσία διευκρίνισε πως η Ερευνητική Επιτροπή διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο λόγω της εμπλοκής του Υπουργικού Συμβουλίου και/ή μελών του στα υπό εξέταση θέματα. Οι Όροι Εντολής της Επιτροπής, όπως αναφέρει,  ήσαν σαφώς καθορισμένοι και εκινούντο γύρω από ένα κεντρικό άξονα:  Την διακρίβωση των αιτίων που οδήγησαν στην κατάρρευση και την ανάδειξη τυχόν ευθυνών και υπαιτίων γι΄αυτήν. Με την ογκώδη και ιδιαίτερα εμπεριστατωμένη Έκθεση της, αναφέρει η ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η Ερευνητική Επιτροπή κατέληξε σε ξεκάθαρα ευρήματα τόσο για τους λόγους κατάρρευσης, όσο και σε ποίους καταλογίζει ευθύνες.

Το θέμα της αποδοχής και της ανάληψης ή μη αυτών των ευθυνών από τα πρόσωπα στα οποία αυτές καταλογίζονται, δεν είναι θέμα που αφορά τον Γενικό Εισαγγελέα και τη Νομική Υπηρεσία, προστίθεται. Ο ρόλος του Γενικού Εισαγγελέα, συνεχίζει η ανακοίνωση, περιορίζεται στην εξέταση του συλλεγθέντος υλικού, έτσι ώστε να διακριβωθεί κατά πόσο με βάση κάποια από τα ευρήματα της Επιτροπής, δικαιολογείται η έναρξη ανακρίσεων, ως προς το ενδεχόμενο διάπραξης οποιωνδήποτε ποινικών αδικημάτων ανεξάρτητα από το εάν αυτά συνέβαλαν ή όχι στην κατάρρευση του Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα.

Αβέρωφ: Αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν

Πέραν των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βάλλουν κατά της κυβέρνησης μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, της κυβέρνησης που έδωσε κάλυψη στον Χάρη Γεωργιάδη, το ζήτημα απασχόλησε έντονα και τον ΔΗΣΥ. Οι συνεδριάσεις εντός κόμματος χάρην μελέτης του πορίσματος ήταν επαναλαμβανόμενες ενώ την Παρασκευή ο Πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη και σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Εκεί ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης και το προσωπικό αλλά και του κόμματος του για την περίοδο και πριν το 2013 αλλά και την περίοδο μετά το 2013, ο Αβέρωφ Νεοφύτου σε σχέση με την κατάσταση στον πρώην Συνεργατισμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω». Ταυτόχρονα εξέφρασε την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση του προς τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, προσθέτοντας ότι «όλοι κάνουμε λάθη, ουδείς αλάνθαστος».
«Μπορεί να έκανε και αυτός λάθη στην κρίση κάποιων επιλογών. Όμως ας δούμε την μεγάλη εικόνα και αυτού του καταραμένου πολιτικού συστήματος και για το άδικο για τον Χάρη Γεωργιάδη – που πολύ σωστά είπε και ο συνάδελφος Νικόλας Παπαδόπουλος», είπε ο κ. Νεοφύτου. Όσον αφορά στο θέμα των πολιτικών ευθυνών, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι «δεν είναι μόνο στον Υπουργό Οικονομικών που το πόρισμα καταλογίζει ευθύνες αλλά και στα κόμματα για την περίοδο πριν και μετά το 2013».

Θα έχει μέλλον η συζήτηση

Το ζήτημα του πορίσματος μετά τη δημοσίευση του δεν εξαντλείται εδώ. Είναι δεδομένο πως εντός Κύπρου η συζήτηση θα συνεχιστεί ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως απασχολεί έντονα το μέλλον και δη αν απαγγελθούν εν τέλει κατηγορίες στον ΥΠΟΙΚ Χάρη Γεωργιάδη, και αξιωματούχους του εξωτερικού. Πολιτική εκτίμηση είναι πάντως πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει και πως από εδώ και πέρα η έρευνα αν και εφόσον προχωρήσει θα αφορά αξιωματούχους της ΣΚΤ.

Αυτό μένει να φανεί από τις κινήσεις που θα κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος σημειωτέον έχει και την πίεση από την κοινή γνώμη στις πλάτες του εφόσον ήδη έχει καταγραφεί απογοήτευση κυρίως σε επίπεδο κοινωνίας μια και δεν έχουν καταλήξει κάπου οι έρευνες για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας το 2013.

Η συζήτηση για το πόρισμα που αφορά τη ΣΚΤ θα έχει συνέχεια κυρίως σε επίπεδο κομμάτων, εφόσον η αντιπολίτευση αναμένεται μέσα από μελλοντικές συνεδριάσεις των πολιτικών γραφείων να ασκήσει βάσει αποφάσεων μεγαλύτερη πίεση με στόχο την παραίτηση του ΥΠΟΙΚ. Ζήτημα για το οποίο υπήρξε και μια παραφωνία την Παρασκευή, εφόσον από πλευράς Προεδρικού ανέκυψε η ενημέρωση πως χθες ο κ. Γεωργιάδης έδωσε την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δίχως όμως να γίνει αποδεκτή, κάτι που όμως διέψευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου./ibna