Να τηρηθούν οι προϋποθέσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών υπογραμμίζει ο Έλληνας Πρόεδρος

Να τηρηθούν οι προϋποθέσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών υπογραμμίζει ο Έλληνας Πρόεδρος

Την έμπρακτη επιθυμία της Ελλάδας να ενταχθεί η πΓΔ της Μακεδονίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν θα αποδεχθεί “αυθαίρετες ερμηνείες” της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Έλληνας Πρόεδρος προχώρησε σε αυτή την δήλωση στο πλάισιο της συνάντησης του με τον Σλοβένο ομόλογο του, Μπόρουτ Πάχορ,  με αφορμή τις φερόμενες δηλώσεις του πρωθυπουργού Zoran Zaev σχετικά με την “δυνατότητα εκμάθησης της  μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα”, μετά την κύρωση της Συμφωνίας.

Όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, η ένταξη της πΓΔ της Μακεδονίας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ προϋποθέτει  την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, επισημαίνοντας τις αλλαγές που συμφωνήθηκαν, να γίνουν στην έννομη τάξη και ιδίως στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας. Σημειώνεται ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της πΓΔ της Μακεδονίας  Mile Bosnjakovski προχώρησε σε διευκρινιστικές δηλώσεις στο IBNA.

Αλ. Τσίπρας: Ισορροπημένη και για τις δυο πλευρές η Συμφωνία των Πρεσπών

Για μια σημαντική συμφωνία που είναι “ισορροπημένη και για τις δυο πλευρές” έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την συνάντηση του με τον Σλοβένο Πρόεδρο.  Δήλωσε μάλιστα ευτυχής που βλέπει ότι η κυβέρνηση της πΓΔ της Μακεδονίας προχωράει “γοργά” τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης  όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών και αλλάζουν τη συνταγματική τους ονομασία.

“Όραμα μας πρέπει να είναι τα Βαλκάνια να αποτελούν από εδώ και στο εξής όχι την πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης αλλά την περιοχή εκείνη που θα δώσει μια νέα δυναμική και πνοή στο όνομα της ενότητας των λαών της Ευρώπης”, είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας.

Να μην κυρωθεί η Συμφωνία ζητάει ο Κ. Μητσοτάκης

Την θέση του να μην κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης καλώντας τα κόμματα και τους βουλευτές να την καταψηφίσουν όταν φτάσει στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Όπως δηλωσε, η αναγνώριση “της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων”./IBNA