Νίκος Χριστοδουλίδης: Τρεις οι πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής

Νίκος Χριστοδουλίδης: Τρεις οι πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής

«Αυτό που καθόρισε την ιστορία της Κύπρου ήταν η γεωγραφία» σημείωσε στην αρχή της εισήγησης του ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, συμπληρώνοντας ότι η διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής είναι πολυσύνθετη διαδικασία καθώς βασίζεται σε πολλές παραμέτρους.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος κάνει την αυτοκριτική της καθώς για πολλά χρόνια «ήμασταν παθητικοί πρωταγωνιστές στις εξελίξεις που λάμβαναν χώρα στην περιοχή μας και την ίδια ώρα είχαμε την ψευδαίσθηση πως με αυτήν την πολιτική θα πετυχαίναμε εξελίξεις που θα οδηγούσαν στην επίλυση του».

Ο ίδιος υπενθύμισε πως το 2013 η Κύπρος επανήλθε στο διεθνές προσκήνιο, πάλι ως πρόβλημα, αφού μαζί με το Κυπριακό είχε προκύψει και το οικονομικό πρόβλημα, για την διαχείριση του οποίου χρειάστηκε να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.

«Αποφασίσαμε πως πρέπει να ξεφύγουμε από τη μονοθεματική πολιτική του κυπριακού προβλήματος», είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο καθορίστηκαν τρεις πολιτικοί πυλώνες της εξωτερικής πολιτικής για την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής σημασίας της χώρας.

Ο πρώτος πυλώνας στόχευε στην ενίσχυση των σχέσεων μας με όλα τα γειτονικά κράτη, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου.

«Με αυτές τις συνεργασίες – όπως τόνισε- με τα γειτονικά κράτη, που άρχισαν λόγω της Ενέργειας, πλέον έχουμε επεκταθεί σε πλειάδα θεμάτων και βλέπουμε πως υπάρχει κοινό όφελος και προστιθέμενη αξία».

Ο δεύτερος πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής ήταν η πιο ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή στην Ε.Ε.

«Για καιρό ζητούσαμε να έχουμε ρόλο. Όλα αυτά άλλαξαν, είναι σημαντικό να αποδείξουμε στην πράξη πως μπορούμε να φέρουμε τις δύο περιοχές πιο κοντά. Ο στόχος μας με αυτή την ενεργή συμμετοχή στην Ε.Ε. είναι να δείξουμε πως είμαστε ο εκπρόσωπος των γειτονικών κρατών στις Βρυξέλλες αλλά και ο εκπρόσωπος των Βρυξελλών στα γειτονικά κράτη», είπε ο ίδιος.

Τρίτος πυλώνας η αναβάθμιση της ημερήσιας διάταξης των συζητήσεων μας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η νέα πολυθεματική πολιτική έχει αλλάξει τα δεδομένα στο Κυπριακό, όπως διευκρίνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι για πρώτη φορά μετά το 1976 φτάσαμε τόσο κοντά στη λύση του Κυπριακού./IBNA