Νέους υποψηφίους ευρωβουλευτές ανακοίνωσε η ΝΔ

Νέους υποψηφίους ευρωβουλευτές ανακοίνωσε η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία ανακοίνωσε τα ονόματα άλλων 12 υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η τελευταία σειρά υποψηφίων που επίκεινται να ανακοινωθούν περιλαμβάνει έμπειρους πολιτικούς, ανθρώπους με γνώση των ευρωπαϊκών υποθέσεων, καθώς και επαγγελματίες με έντονο υπόβαθρο στις επιχειρήσεις, στη δημόσια διοίκηση και σε άλλους τομείς.

Η λίστα περιλαμβάνει τον δήμαρχο Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλο, τον δικηγόρο Γιάννη Ανδρουλάκη, τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νίκο Γιάννη, τον πρώην ευρωβουλευτή Μανώλη Μαυρομάτη, τον πρώην δήμαρχο Πειραιά και υφυπουργό Βασίλη Μιχαλολιάκο, την πρώην ευρωβουλευτή Νίκη Τζαβέλα και τον διευθύνοντα σύμβουλο της XRTC Business Consultants, Γιώργο Ξηραδάκη.

Το κόμμα θα ανακοινώσει, τις επόμενες ημέρες, τους τελευταίους 8 υποψηφίους του ευρω-ψηφοδελτίου του – του οποίου επικεφαλής είναι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Εγινε επίσης γνωστό ότι οι σημερινοί ευρωβουλευτές, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Μανόλης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Κύρτσος θα είναι εκ νέου υποψήφιοι. Οι βουλευτές Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Κατερίνα Μάρκου θα είναι επίσης υποψήφιες ευρωβουλευτές με τη ΝΔ.

Πηγές αναφέρουν ότι ο επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να προτιμήσει λιγότερο γνωστούς υποψηφίους με ισχυρά βιογραφικά, βάσει αξιοκρατικών κριτηρίων, σε σχέση με γνωστά άτομα που έχουν πιο αδύναμα προσόντα. Εντούτοις, έχουν εγερθεί ορισμένες ανησυχίες στο κόμμα αναφορικά με συγκεκριμένες επιλογές. Πολλοί από τους φερέλπιδες υποψηφίους θα κατέβουν στις εκλογές για πρώτη φορά, σηματοδοτώντας την αλλαγή.

Οι επικριτές λένε ότι ορισμένοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές δεν έχουν «δεσμούς με το κόμμα και καμία σαφή ιδεολογική άποψη», ενώ άλλοι φαίνεται να «απομακρύνονται από τις πεποιθήσεις της κομματικής βάσης».

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα τα ψηφοδέλτια τους για τις ευρωεκλογές. Μόνο η Νέα Δημοκρατία έχει προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις μέχρι στιγμής. Εκτιμάται ότι τα κόμματα έχουν καθυστερήσει την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων τους λόγω της αβεβαιότητας ως προς τους όρους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι εκλογές (δηλαδή εάν θα γίνουν με λίστα αντί της εκλογής των υποψηφίων με σταυρό)./ΙΒΝΑ