Νέα πρόβλεψη: Σημαντική άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

Νέα πρόβλεψη: Σημαντική άνοδος στην τιμή του πετρελαίου

Ανοδικά θα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου από εδώ και στο εξής, μέχρι το τέλος του χρόνου και καθ’όλη την διάρκεια του 2019 σύμφωνα με την έκθεση Short-Term Energy Outlook της Energy Information Administration – EIA – Official Energy Statistics from the U.S. Government.

Οι εκτιμήσεις για τις τιμές τόσο του Brent, όσο και του West Texas Intermediate (WTI) για το τρέχον έτος αναθεωρούνται προς τα πάνω κατά 1 δολάριο ανά βαρέλι, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνεται, η τιμή του Brent να ανέλθει στα 73 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο το 2018, ενώ η τιμή του West Texas Intermediate (WTI) εκτιμάται πως θα κινηθεί στα 67 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές στο μεταξύ και των δύο αυτών ποικιλιών αργού για το 2019 αναθεωρήθηκαν, επίσης, προς τα πάνω κατά 3 δολάρια το βαρέλι, κατά συνέπεια το Brent αναμένεται να αγγίξει κατά μέσο όρο τα 74 δολάρια το βαρέλι το επόμενο έτος, ενώ το WTI εκτιμάται ότι θα ανέλθει κατά μέσο όρο στα 68 δολάρια το βαρέλι.

«Σημαντικές μειώσεις στις ισοτιμίες ορισμένων νομισμάτων αναδυόμενων αγορών ενδέχεται να έχουν συμβάλει στην αυξημένη ανησυχία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τις πιθανές επιπτώσεις της στην ζήτηση πετρελαίου», επισημαίνει η ΕΙΑ στην έκθεση της για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Και τούτο την στιγμή, όπως τονίζεται, που «τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά σχεδόν 0,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, ο οποίος καταγράφηκε ως ο έβδομος συνεχόμενος μήνας καθαρής μείωσης των αποθεμάτων».

Παράλληλα, η EIA αναθεώρησε προς τα κάτω – κατά 0,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως- τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ το 2019.

Η παραγωγή αργού στην χώρα τον επόμενο χρόνο υπολογίζεται σύμφωνα με τα νέα στοιχεία να ανέλθει κατά μέσο όρο στα 11,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, έναντι 11,7 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως που ήταν η αντίστοιχη πρόβλεψη στην έκθεση του Αυγούστου./IBNA