Νέα, μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας

Νέα, μεγάλη υποτίμηση της τουρκικής λίρας

Νέα επιδείνωση προκαλεί στην τουρκική οικονομία η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Το βράδυ της Δευτέρας, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 4.65% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία δολαρίου/λίρας έφτασε στο 5.31. Παρόμοια εικόνα και έναντι του ευρώ, με την τουρκική λίρα να υποτιμάται κατά 4.52% και η ισοτιμία ευρώ/τουρκικής λίρας να φτάνει στο 6.1.

Τον Αύγουστο του 2017 η ισοτιμία δολαρίου/λίρας ήταν στο 3.6 ενώ ευρώ/λίρας στο 4.2.

Από την αρχή του έτους, μέχρι και τον Αύγουστο του 2018, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 35%. Το γεγονός αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, αυξάνει το δημόσιο χρέος και τις διεθνείς πληρωμές, καθώς προκαλεί και σοβαρά προβλήματα στο τουρκικό δημόσιο που έχει εγγυηθεί δάνεια ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες κατασκευάζουν μεγάλα έργα και τα δάνεια τους είναι σε συνάλλαγμα.

Η αποψινή υποτίμηση της λίρας σύμφωνα με τους Τούρκους οικονομολόγους είναι αποτέλεσμα των κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Donald Trump προς το Ιράν. Η Τουρκία έχει εμπορικές συναλλαγές με την Τεχεράνη που ξεπερνούν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια και υπάρχουν φόβοι για αρνητικές  συνέπειες στην τουρκική οικονομία.

Όμως, η συνεχής διολίσθηση της τουρκικής λίρας θεωρείται αποτέλεσμα των προβλημάτων της τουρκικής οικονομίας που περιμένουν λύσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan αναμένεται να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τουρκικής οικονομίας…. / IBNA