Νέα εποχή για τις Βαλκανικές χώρες η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Νέα εποχή για τις Βαλκανικές χώρες η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.

Τον Ιούνιο του 2003 η σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων κατέληξε στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία δηλωνόταν απερίφραστα ότι «το μέλλον των Βαλκανίων είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χρειάστηκαν να περάσουν 15 ολόκληρα χρόνια για να πραγματοποιηθεί μια νέα Σύνοδος στις 17 Μαΐου, αυτή τη φορά στη Σόφια, πρωτεύουσα της Βουλγαρίας που το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχει την εκ περιτροπής Προεδρεία του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η σύνοδος κορυφής της Σόφιας θα επιχειρήσει να δώσει νέα δυναμική στις σχέσεις ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, ενεργοποιώντας εκ νέου την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης.

Επιδίωξη της Συνόδου είναι να επιβεβαιώσει την προσήλωση της ΕΕ έναντι των εταίρων της στα Δυτικά Βαλκάνια και να επαναλάβει ότι η περιοχή ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Επιπροσθέτως να ενισχύσει τους δεσμούς μεταξύ της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων με τη διασύνδεση υποδομών, ψηφιακών μέσων και ανθρώπων, να ενισχύσει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση, οι γεωπολιτικές εξελίξεις και οι σχέσεις καλής γειτονίας

Κεντρικό θέμα της συνόδου θα είναι η διασύνδεση με στόχο τη βελτίωση των δεσμών με τα Δυτικά Βαλκάνια αλλά και εντός της περιοχής. Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο κ. Donald Tusk τόνισε τη σημασία της συνόδου κορυφής για την οικοδόμηση ισχυρών δεσμών με τα Δυτικά Βαλκάνια:

«Θα επιδιώξουμε την ενίσχυση των δεσμών τόσο με την περιοχή και εντός αυτής. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, περισσότερες επενδύσεις στις μεταφορικές υποδομές, πολλαπλασιασμό των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών ανταλλαγών και εξασφάλιση ευκολότερης και ταχύτερης επικοινωνίας μεταξύ των πολιτών μας. Η σύνοδος κορυφής θα στοχεύσει επίσης στην ενδυνάμωση της συνεργασίας σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η ασφάλεια και η μετανάστευση.»

Στη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων θα συμμετάσχουν εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ και οι ηγέτες των 6 εταίρων της ΕΕ στα Βαλκάνια, Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Κοσσυφοπέδιο*

Της Συνόδου θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk, εκπροσωπώντας από κοινού την ΕΕ με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Boyko Borisov, η οποία ασκεί το διάστημα αυτό την Προεδρία του Συμβουλίου.

Στη σύνοδο αναμένεται να παραστούν επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κα Federica Mogherini, και ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, κ. Johannes Hahn.

Ο Πρόεδρος Donald Tusk κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ σε ανεπίσημο δείπνο πριν από τη σύνοδο. Το δείπνο αυτό εντάσσεται στα πλαίσια του θεματολογίου των ηγετών και θα είναι αφιερωμένο στην ψηφιακή Ευρώπη, την έρευνα και την καινοτομία. Το δείπνο θα παραθέσει ο Boyko Borissov, στο Sofia Tech Park.

Επίσης η Βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου έχει προγραμματίσει διάφορες παράλληλες εκδηλώσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής. Οι εκδηλώσεις αυτές θα δώσουν την ευκαιρία να αναδειχθεί το εύρος των σχέσεων ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων πέραν των διακυβερνητικών πτυχών.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) εγκαινίασε την «Οδό της πολιτιστικής κληρονομιάς ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων». Πρόκειται για σειρά πρωτοβουλιών και εκδηλώσεων που θα υλοποιηθούν με στόχο να προωθηθεί η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Δυτικών Βαλκανίων, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς./IBNA