Νέα αντίδραση Άγκυρας λόγω μη έκδοσης Τούρκου τρομοκράτη από την Αθήνα

Νέα αντίδραση Άγκυρας λόγω μη έκδοσης Τούρκου τρομοκράτη από την Αθήνα

Αντίδραση Άγκυρας σε σχέση με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Στην Άγκυρα αντιμετωπίζουν την απόφαση του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή για μη έκδοση στην Τουρκία,  του Τούρκου τρομοκράτη Turgut Kaya με σκεπτικισμό, παρά την απόφαση του Αρείου Πάγου για έκδοσή του. Αυτή η απόφαση του Έλληνα υπουργού θεωρείται πως δεν συμβαδίζει με την απόφαση της ανεξάρτητης ελληνικής δικαιοσύνης που επικαλούνταν η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Κaya είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΙΚΚΟ-MLKP και αναζητούνταν από την Ιnterpol με ερυθρά αγγελία. Το Φεβρουάριο συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία στην προσπάθεια του να εισέλθει στην Ελλάδα παράνομα. Μετά από πολλούς μήνες, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε πως ο Kaya πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία και να μην του χορηγηθεί άσυλο.

Η ελληνική επιτροπή ασύλου, όμως, του χορήγησε άσυλο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος αποφάσισε τη μη έκδοση του στη γείτονα.

Το ζήτημα είναι σοβαρό, καθώς η Τουρκία από τον Ιούλιο του 2016 ζητά από την Ελλάδα την ἐκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν από την Τουρκία με ελικόπτερο, το προσγείωσαν στην Αλεξανδρούπολη και έκαναν αίτηση ασύλου. Και οι 8 κατηγορούνται ως πραξικοπηματίες στην Τουρκία, όπως και ως επίδοξοι δολοφόνοι τού προέδρου της χώρας, Recep Tayyip Erdogan.

H ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε τη μη έκδοση τους στην Τουρκία, με την αιτιολογία πως εκεί δεν θα δικαστούν με δίκαιο τρόπο. Η ελληνική δικαιοσύνη δεν εξέτασε το θέμα της συμμετοχής τους στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Στις συνομιλίες ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους, το θέμα της έκδοσης των 8 Τούρκων είχε τεθεί πολλές φορές, με την ελληνική πλευρά να τονίζει πως η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και όλοι σέβονται τις αποφάσεις της. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είχε ξεκαθαρίσει, πάντως, πως «οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι».

Η απόφαση για τον Kaya, βέβαια, αλλάζει τα δεδομένα. Η ελληνική δικαιοσύνη, σε ανώτατο επίπεδο, αποφάσισε την έκδοση του Τούρκου τρομοκράτη στην Τουρκία και τη μη παροχή ασύλου. Παρόλη τη δικαστική απόφαση, η ελληνική κυβέρνηση δεν την εφάρμοσε, καθώς ο Κοντονής επικαλέστηκε το άσυλο που δόθηκε από την ελληνική επιτροπή ασύλου και όχι την απόφαση του Αρείου Πάγου, προβαίνοντας στη μη έκδοσή του.

Στην Άγκυρα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση πως, όπως και στην περίπτωση Kaya αλλά και στο θέμα των 8, το γεγονός δεν έχει σχέση πια με τη ελληνική δικαιοσύνη, καθώς παρά τις θετικές ή αρνητικές αποφάσεις της, η Αθήνα δεν εκδίδει οποιονδήποτε ζητάει η Τουρκία.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε περισσότερο με τη μεταγωγή του ηγετικού στελέχους τής τρομοκρατικής οργάνωσης  «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα, στις αγροτικές φυλακές  Βόλου, όπου θα μπορεί να ασχολείται με αγροτικές εργασίες. Ο συγκεκριμένος τρομοκράτης, μεταξύ άλλων, είχε δολοφονήσει και 2 Τούρκους  διπλωμάτες στην Αθήνα και ήταν στην ομάδα η οποία αποπειράθηκε να δολοφονήσει ακόμα έναν Τούρκο διπλωμάτη…. / IBNA