Μπαίνει μπροστά και ο αγωγός φυσικού αερίου BRUA

Μπαίνει μπροστά και ο αγωγός φυσικού αερίου BRUA

Δανειοδότηση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε η Ρουμανία και συγκεκριμένα η κρατική εταιρεία διαχείρισης των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας, Transgaz, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – European Investment Bank (EIB) προκειμένου να χρηματοδοτήσει το πρώτο στάδιο υλοποίησης του αγωγού BRUA, ο οποίος αναμένεται να συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας με την Αυστρία.

Πρόκειται, όπως επισημαίνεται, για την εκταμίευση της πρώτης δόσης καθώς στο σύνολο θα διατεθούν 150 εκατομμύρια ευρώ.

Η Ρουμανία έχει κάνει γνωστό και έχει δεσμευτεί ότι η Transgaz θα εμπλακεί και θα ξεκινήσει την κατασκευή του αγωγού BRUA, ενός έργου 308 χλμ. επί του εδάφους της.

Καθυστερήσεις, ωστόσο, έχουν προκύψει εξαιτίας της επιλογής της Ουγγαρίας να εναντιωθεί στην ολοκλήρωση του αγωγού BRUA, από τον οποίο όμως θα μπορούσε και η ίδια να προμηθευτεί ποσότητες φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός BRUA θα συνδέσει την Βουλγαρία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Αυστρία, μεταφέροντας από την αφετηρία του έως τον τελικό αποδέκτη, 1,75 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου με δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας του στα 4,4 δις. κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση.

Προϋπόθεση βεβαίως αποτελεί η ανάπτυξη των υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Μαύρη Θάλασσα εντός των χωρικών υδάτων της Ρουμανίας./IBNA